1 av 2
Ingen novis vid spisen när Joel Alme fixar frikadeller
2 av 2
Joel Almes Frikadeller
10 maj Musik och Mat

Joel Almes Frikadeller

Joel Almes Frikadeller del 1
4:32 min

Nyligen kunde vi se honom uppträda på idrottsgalan, och han var också tidigare en mycket aktiv hockeyspelare. Men numera är det musik som gäller, med vissa inhopp i kocksvängen då. För nu står det frikadeller på menyn för Joel Alme.

Joel Almes Frikadeller

Ingredienser (3 till 4 portioner):

400 g kalvfärs

1 ½ burk krossade tomater

1 burk svarta, kärnfria oliver

250 g champinjoner

3-4 dl vitt vin

3 tärningar kycklingbuljong

2 citroner

Fryst Basilika, påse 75 g

Salt

Svartpeppar

Råris

Gör så här:

Lägg kalvfärsen i en bunke. Riv skal från två citroner och lägg till färsen. Tillsätt saften från en citron och lägg även i ett ägg. Hacka en näve (ca 20) oliver relativt fint och lägg i färsen. Lägg också i hälften av basilikan, salta och peppra.

Blanda ihop färssmeten ordentligt och sätt in i kylskåpet så länge.

Koka upp 5 dl vatten och tre kycklingbuljongtärningar i en kastrull. Tillsätt de krossade tomaterna och vinet. Rör om och låt koka upp. Lägg i andra hälften av basilikan och pressa den andra citronen i grytan. Låt koka i 10 minuter.

Skiva champinjonerna och lägg i grytan och ta sen fram färssmeten ur kylskåpet. Rulla drygt golfbollsstora bollar av smeten och lägg försiktigt i såsen. Låt puttra i ca 10 minuter.

Servera med råris eller pasta.

Smaklig måltid!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".