16 maj 2011 Musikbagaget

En kulturarbetares musikliv

Thomas Forsberg, som är en av grundarna till föreningen Kulturbygden i Sollefteå, är den som packar upp sitt Musikbagage denna vecka. Var det kanske musiken som gav honom intresset för kultur? Såhär ser hans Musikbagage ut i alla fall:

Min första skiva
Green Day - When I come around
Skummade igenom de som tidigare gästat programmet. Insåg att jag kanske är den enda vars första skiva var en CD-skiva. Jag fick den här skivan tillsammans med min första CD-spelare, av mina föräldrar. Då Green Day fortfarande var bra.

Ärvd låt från mina föräldrar / Min barndoms somrar
The doors - Touch Me
Har väl ärvt mest musik från farsan, som har grunderna i både blues, rock och progg. Det var svårt att välja, det finns hundra band som jag skulle kunnat välja.

Just nu lyssnar jag på
Sillstryparn - Doin' the omoralisk schlagerfestival
Att välja en låt som jag lyssnar på nu och på så vis ska reflektera mig nu kändes svårt. Därför valde jag en låt som jag gillar som känns lite aktuell nu efter helgens EurovisionsSchlagerSpektakel.

Bästa peppningslåt
Paul Simon - You Can Call Me Al
Den har låten är ju bara så bra, eller hela albumet är helt fantastiskt. Den här kan jag lyssna på när som helst och jag blir glad och deppig av den. Många gånger har jag dansat mig halt och skrålat mig hes till den här.

Min låt som jag gillar i smyg
(Oh la la) Jag vill ha dej - Ulf Lundell
Jag och Kristoffer (Kulturbygden och bästa vän) brukar alltid lyssna på den här i sommarnatten. Men lite skämmig är den, lite gubbkåt liksom.

Låt jag aldrig tröttnar på
The Knife - Heartbeats
Såg The Knife på Arvikafestivalen för några år sedan, hade inte hört dem tidigare. Det slog ner som en bomb, en magisk upplevelse. Nästan religiöst. Det bästa jag någonsin sett. Jag tröttnar aldrig på dem.

En skiva som betytt nycker för mig
X-ray Spex - Oh Bondage, Up Yours!
Min storebror fick en bränd blandskiva av, Anna, en kompis i hans klass, Annas Punkfavoriter, hette den. Den innehöll musik av band com Moldy Peaches, X-ray Spex, Det är väl den skivan som på riktigt fick mig intresserad av subgenres som punk och Lo-Fi.

Semester-/reseminne
Jamie T - Operation
Jag åkte till Paris med Kristoffer och några av hans kompisar som jag inte alls kände. Vi drack tolvkronorsvin, gick på gaybar, låtsades att vi var rockstjärnor från Sverige, skrev autografer och lyssnade på den här skivan.

Tröstlåt
Skriet - Fåglarna
I bland vill man bara känna sig lite melankolisk, då brukar jag lyssna på den här. Vacker och drömlikt.

När jag längtar hem till Norrland
Peter Bjorn and John - Norrlands Riviera
Lite konstigt att den här får mig att längta hem, jag har aldrig varit i Piteå. Men dialekten på tanten som pratar i texten och historien är ju bara så underbar.