1 av 2
Anders Hernestam fiskare och trummis
2 av 2
Gösfilé a la Wedholm
24 maj 2011 Musik och Mat

Gösfilé à la Wedholm

Att det finns en koppling mellan musikskapande och att skapa smaksymfonier i köket, ja det är en tes som Jocke Jonsson driver i vår matserie. Och dagens musikaliska gästkock kan inte bara laga mat, han kan fånga den också! Bakom trummorna sitter Anders Hernestam i flera band, bland annat Weeping Willows och Club Killer. Han har också nyligen turnerat med Lars Winnerbäck och Joachim Thåström, men som motpart till rocklivet finns ett stort intresse för fiske och matlagning. Och nu ska de kombineras när dagens matlagning drar igång.

Gösfilé à la Wedholm

Ingredienser (4 portioner):

8 hg gösfilé

100 g smör (originalreceptet säger 200 g men Anders Hernestam föredrar hälften)

2 finhackade schalottenlök

3 skivor mixat brödinkråm

1 kruka basilika

2 kvistar repad dragon

2 kvistar repad timjan

3 äggulor

salt och peppar

dijonsenap

2 dl vitt torrt vin

Tillredning:


Mixa smör, lök brödinkråm och de fint hackade örterna med äggulorna till en massa.

Lägg gösfiléerna i en smörad, eldfast form. Lägg dom inte för tätt.

Salta och peppra.

Stryk på ett tunt lager dijonsenap.

Lägg därefter på smör och brödblandningen så att det täcker fisken helt.

Slå vinet runt om fisken.

Sätt in i 175 grader varm ugn i cirka 10 minuter, lite beroende på filéernas tjocklek.

Sätt mot slutet formen under grillelement för att ge anrättningen en frasig och vacker yta.

Servera direkt ur formen, gärna med pressad potatis till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".