13 juni 2011 Måndagsklubben

Deckarmys och bästa läsningen i hängmattan

Idag var det säsongsavslutning för Lönnås vänner i bokklubben.  Och veckans uppdrag var att tipsa om deckare och sommarens bästa läsning i hängmattan.

Här kommer mitt deckartips inför imorgon.

Håkan Nessers kvartett om kommissarie Gunnar Barbarotti:

Människa utan hund
Berättelse om Herr Roos
En helt annan historia
De ensamma

Ingen kan som Håkan Nesser beskriva det vardagliga med utsökt finess. Hans huvudpersoner är ganska trista, vanliga människor som lunkar på i sina liv. Som alla döljer de saker, skäms och funderar över hur deras liv hade varit om inte omständigheterna funnits. Till slut är det något som brister, som gör att det oförutsedda inträffar, som får historien att vända och öppnar dörren för kommissarie Barbarotti. Trött trebarnsfar, nyskild och med en uppgörelse med Gud om att bli troende om det han ber om ska slå in tar han sig an fall efter fall. Komiken svider. Tragiken bränner. Barbarotti gör det han ska. Håkan Nessers lite torra men vackra språk och de djupt mänskliga berättelserna gör att detta är givande läsning, trots att de står på deckarhyllan.

Överst på min sommarläsningslista just nu:
Jag älskar dig inte av Christina Stielli
Nära hem av Alice Munroe (noveller)

Hälsningar
Lena

----------------------------------------------------------------------------------
Amanda Rönn är tillbaka som journalist på SundsvallsPosten och bevakar uppsättningen av Tigerbrand där huvudrollsinnehavaren försvinner spårlöst. Samtidigt sker ett brutalt mord i en sommarstuga och knarket sprider sig bland Sundsvalls ungdomar. Amanda kommer något på farligt på spåren och det ser riktigt illa ut ett tag för henne. Änglavakt av Emma Vall

Blod av mitt Blod av Åke Smedberg. Hur väl känner vi våra bästa vänner? Den frågan ställer sig John Nielsen när han följer sin bäste vän Lasse Henning till graven. Känslan av att ha blivit övergiven infinner sig och tvivlet om ett naturligt dödsfall är påtagligt. När John Nielsen upptäcker ett foto med sin bäste vän och en okänd kvinna samtidigt som han får vetskap att Lasse Henning inte varit på sin arbetsplats den sista tiden utan varit upptagen med något helt annat som ingen alls känt till, inte ens hans fru, då börjar han forska en hel del i sin bäste väns förehavanden bakåt i tiden. Parallellt hittas en ung man med krossad skalle på en soptipp, en man som tycks ha starka kopplingar till insmuggling av knark och steroider. Undersökningen av det mordet leder fram till en kvinna som tycks ha haft stor betydelse i Lasse Hennings liv. Hur hänger allt ihop, vill John NIelsen veta. 


Monika Westin
Berättare, Drama & Berättarpedagog, Berättarkonsulent 

------------------------------------------------------------------------

Dan Gerells tips kommer senare