22 september 2011 Nästan helg

Kort men lysande

2:08 min

Nu är det nästan helg, och läge att planera något att göra. Läsa en bok kanske? Eller en novell, så man är säker på att man hinner? Bokkramarna (som de ju nu heter) kommer på besök och tipsar om korta och fantastiska noveller. Eller "essensen av läsning" som Lena Sjödin Roman kallar novellerna. Andra halvan av dagens bokpanel är Monika Westin.

Lena Sjödin Roman har fastnat för Sundsvallsförfattaren Lars Ahlins novellsamling Inga ögon väntar mig. Där finns bland annat klassiska novellen Kommer hem och är snäll, som är flitigt använd och läst.

Monika Westin puffade för bland annat Torgny Lindgrens bok Berättelserna. Den innehåller alla de bästa noveller han skrivit från samlingarna Merabs skönhet, Legender och Brokiga Blads vatten samt några tidigare outgivna.Torgny Lindgren ger oss starka berättelser från den västerbottniska myllan och även de magiskt realistiska berättelserna som mötet mellan Selma Lagerlöf och Verner von Heidenstam.

Vår tredje bokkramare Tim Falbe var på väg till Norge, men hälsade ett tips via mejl:
I somras läste jag pocketboken Mörkersikt - Annorlunda sagor om kaos av Johannes Källström. Johannes Källström är en 40-årig företagsutvecklare i Örebro som skriver riktigt läskiga skräckhistorier i vanlig svensk vardagsmiljö. Tänk dig att jobba på ett äldreboende och vara den enda som upptäcker att en man inte är ett vårdkolli utan en riktigt ond människa som sätter skräck i de andra åldringarna som inte kan ta hand om sig själva och inte kan komma någonstans. En novell handlar om en kille som får en herrgård i arv under vissa förutsättningar, varav en är att inte öppna en viss frysbox. Kan han låta bli? Man brukar säga "hårresande historier" och i detta fallet stämmer det.

Dessutom fick vi två bonustips från Monika och Lena: Berättarcafé, sammanställd av Göran Palm (Monikas tips) och Det där som nästan kväver dig av Chimamanda Ngozi Adichie.

Nu är det bara att ta med boktraven och hasa bort till soffan!