20 oktober 2011 Bokkramarna

Nobelpristagarna vi gillar

Till mångas stora glädje gick årets Nobelpris i litteratur till svenske poeten Tomas Tranströmer. Om man själv vill börja läsa sig genom Nobels litteraturhistoria, var ska man då börja? Vi gav i uppdrag till Bokkramarna att plocka fram sina favoriter bland de författare som förärats Nobels litteraturpris.
Vilka är Bokkramarna? Läs mer  

Monikas favorit
Hertha Müller Andningsgungan
När Monika hörde Herta Müllers tal på Nobelfesten blev hon helt såld på den lilla kvinnan med den stora genomslagskraften, och bara måste börja läsa hennes böcker. Särskilt boken Andningsgunga vill Monika lyfta fram, som är en överlevnadsskildring från ett arbetsläger.

Tims favorit
Selma Lagerlöf Kejsarn av Portugallien
När Tim gick i mellanstadiet hörde Nils Holgersons underbara resa till studielitteraturen, men först när han som vuxen läste Kejsaren av Portugallien förstod han hennes storhet. I kejsaren av Portugallien föds ett barn, och pappan drabbas djupt känslomässigt och känner att han plötsligt får något att bry sig om i livet. Men när dottern försvinner som vuxen och inte kommer tillbaka, förändras hans själ i grunden.

Lenas favorit
JM Coetzee Onåd
När sydafrikanske JM Coetzee fick Nobelpris ropade Lena "Äntligen!". Hans böcker berör ofta apartheid och utanförskap, och hur vi konstigt nog förenas genom att vi alla är utanför på något sätt. Boken Onåd handlar om en avdankad kvinnokarl som dejtar en av sina studenter, och det hela blir en skandal. I samma veva blir hans dotter våldtagen av tre män. Onåd är en omskakande bok som får en att tänka.