24 oktober 2011 Musikbagaget

Redaktörens viktigaste låtar

2:04 min

Lars Kågström, redaktör för tidningarna Yippie och iTimrå, tar med sig ett musikbagage som blandar både gammalt och nytt. Helst dansar han till Doobie Brothers, och just nu är det Deportees Islands and shores som snurrar mest i spelaren. Vi får också höra resminnen från en tågluff, då en Neil Young-låt utgjorde det tredje ressällskapet.MIN FÖRSTA SKIVA
Donna donna - Donovan
Den här köpte jag 1966 i Vasa i Finland. Jag var där med familjen och innan vi skulle åka hem fick jag och mina bröder en slant var för att köpa nåt “minne” från Finland. Jag var väldigt bestämd att jag ville ha en skiva. Mina föräldrar försökte få mig att i stället köpa nån souvenir som det stod Vasa på, som mina bröder gjorde. Som tur var stod jag på mig. Mina bröders “minnen” är försvunna för länge sen, men jag har mitt kvar.

ÄRVD LÅT FRÅN MINA FÖRÄLDRAR
Karl Nilsson - Povel Ramel
Vi hade inte jättemånga skivor hemma. Några jazz-skivor, men framför allt Hasse & Tage och Povel Ramel. Just den här snurrade ganska ofta, pappa var särskilt förtjust i den. Povel visar sin fantastiska känsla för tajming i den här låten.

EN LÅT SOM BETYDER MYCKET FÖR MIG
Hound dog - Elvis Presley
För fyra-fem år sedan började jag sjunga i Härnösands Motettkör. Till en show letade vi efter ett bra arr på en Elvis-låt, men hittade inget. Då gick jag hem och provade att skriva ett arr. Det blev just Hound dog. Det funkade bra och sedan dess har jag skrivit några nya arr varje år. Det är verkligen fantastiskt roligt och har gett mig en ny kick.

RESMINNE
My my hey hey (out of the blue) - Neil Young
1982 åkte jag och en kompis på tågluff och den här låten var som en tredje reskamrat. Jag släpade på en gitarr hela resan och vi spelade och sjöng den här låten på varenda strand och campingplats vi var på. Men allra först åkte vi till en rockfestival i Tyskland med bl a Neil Young. Egentligen är den elektriska versionen ännu häftigare, men jag har ju fyllt 50 nu och det här är ju P4.

DET HÄR FÅR MIG ATT DANSA
Long train running - Doobie Brothers
Många tycker att musiker borde vara bra på att dansa, men det är precis tvärtom. Vi har ju ofta stått på scenen när alla andra har dansat. Och jag har trivts med att spela, men varje gång när vi drog igång just den här låten så ryckte det i kroppen på mig och jag önskade nästan att jag hade stått i publiken i stället.

LÅT TILL MIN ÄLSKADE
Someone like you - Adele
Min fru Carina har ett annat sätt att lyssna på musik än jag. Hon lyssnar liksom på en artist i taget, ibland t o m en låt i taget. Just nu är det mycket Adele. Först valde jag “Someone like you”. Jag tog för givet att det var en hyllningslåt, men när jag lyssnade ordentligt på texten visade det sig att den handlade om olycklig kärlek. Det gör visserligen den här också, men det får inte hjälpas. Jag tycker att det här är en bättre låt.

SOMMARPLÅGA
Sledgehammer - Peter Gabriel
Sommaren 1986 hördes den här överallt. Hemma på skivspelaren, på radion, på pubar och barer, genom öppna fönster när man gick genom staden. Den sommaren åkte jag och några kompisar ut i Europa och spelade på gatorna och det var samma sak där, Peter Gabriel hördes överallt, utom när vi kom till Ungern. Där fanns inte mycket väst-musik, men det hade börjat släppa lite och de var väldigt nyfikna och intresserade.

BÄSTA PEPPNINGSLÅTEN
The greatest love of all - Kevin Rowland
Mellanstadiet och party hemma hos klasskompisarna. Den här låten gick på repeat en hel kväll och vi dansade och dansade.

JUST NU LYSSNAR JAG PÅ
Islands & shores - Deportees
Jag gör mitt bästa för att hänga med och hitta ny musik och nya favoriter. Under ett antal år har jag haft god hjälp av mina tonåriga döttrar som har introducerat ett och annat. Men nu är de utspridda över jordklotet. Deportees hade jag ingen koll på alls tills för en knapp vecka sedan då jag körde bil mellan Örnsköldsvik och Härnösand en kväll. Jag fick in P3 och fastnade direkt för låten som spelades. Det visade sig vara ett helt program om Deportees nya album, som har fått lysande recensioner. Och det är bara att hålla med. Det här blir nog en ny favorit. Det känns också som om det är låtar som kommer att växa med tiden.