12 december 2011 Musikbagaget

Regissörens soundtrack till livet

Filmen I rymden finns inga känslor nominerades till en Oscar förra året, och Andreas Öhman från Kramfors åkte ned för att mingla med filmeliten. Nu jobbar han på nästa film, men tar en paus för att spela upp sitt Musikbagage för oss. Vi får höra om hur han upptäckte Håkan Hellström långt efter alla andra, och om melankoliska gymnasieår med Ane Brun i lurarna.

MIN FÖRSTA SKIVA
Jumper - När hela världen står utanför
Samtidigt som alla andra lyssnade på Kent, så var Jumper den första artist jag kände att jag gillade själv som inte kom från mina syskon, vänner eller föräldrar.

ÄRVD LÅT FRÅN MINA FÖRÄLDRAR
Beatles - All you need is love
Det här är något båda mina föräldrar är uppväxta med. Min pappa säger alltid att han gillat melodier, texterna spelar inte lika stor roll. Dock kan jag aldrig förlåta honom för att han har en panflöjtsskiva med Beatleslåtar.

JUST NU LYSSNAR JAG PÅ
Nästan uteslutande på soundtracket till min kommande film. En av de låtar jag hoppas ha med är:
Lykke Li - Get Some

SEMESTER-/RESMINNE
Håkan Hellström - "För en lång lång tid"
Under vår roadtrip genom Europa så lyssnade vi på väldigt mycket Håkan Hellström och det var då jag verkligen fann honom, mycket senare än alla andra. Och hans musik är extremt bilresvänlig.

MIN FÖRSTA KÄRLEKSLÅT
Coldplay - Don't Panic
Detta är första låten som jag förknippar rakt av med en person, även om det i slutändan är mer en kärlekslåt till en av mina bästa vänner. Tänkte ta Eloise med Arvingarna först för att jag i lågstadiet gjorde en cover på den till min flickvän då, och sjöng "Ellinor" istället som hon hette.

EN ARTIST/LÅT SOM BETYTT MYCKET
Ane Brun - Rubber and Soul
Jag lyssnade extremt mycket på henne när jag bodde i Uppsala under gymnasiet. Hon har en fantastisk känsla i rösten och fina texter. Lyssnade mycket på melankolisk musik under hela min gymnasieperiod. Ane har också betytt mycket för att hon har låtit mig använda hennes musik i mina kortfilmer när vi inte haft någon budget.

TRÖSTLÅT
Kings of Convenience - I don't know what I can save you from
Den har låten har också betytt mycket för mig, den kan kategoriseras in under flera frågor. Det är också en låt jag hoppas ha med i min nya film.

DET HÄR FÅR MIG ATT DANSA
Icona Pop - Manners

BÄSTA PEPPNINGSLÅTEN
The Beach Boys - Wouldn't it be nice