Tyvärr hittade inte Johan Bergvall någon fisk i redaktionens kyl. Foto: Carl-Johan Höiby
Tisdagsexperten + recept

Sill, strömming och salt

Gravad eller inlagd strömming?
1:41 min

Många hörde av sig för att prata om fisk i matlagning. Vi blev påminda om att sill och strömming är av samma art. Det som avgör är var man fiskar den.

Fångas den norr om Kristianopel i nordöstra Blekinge kallas den strömming. Fångas den längre söderut kallas den sill.

Salthalten påverkar dess storlek, mindre salt mindre fisk.

Och visst hann vi med att få ett recept som du hittar om klickar på "läs mer".

Ingredienser
400 g strömming
3 dl vatten
1 dl ättika
3 msk strösocker
2 tsk salt
3 dl crème fraîche (riven pepparrot eller dill och gräslök)

Gör så här:
Dra av skinnet på strömmingen. Blanda vatten, ättika, socker och salt. Rör tills salt och sockret löst sig.

Grava strömmingen i 4 timmar.

Lägg eventuellt i crème fraîchen i ett kaffefilter och låt den rinna av lika länge som gravningen. Blanda i den avrunna strömmingen med den smaksatta crème fraîche.

Servera till sillbordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".