Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Med de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis massor av musik.
Tisdagsexperten + recept

Sill, strömming och salt

Publicerat tisdag 22 maj 2012 kl 12.13
Gravad eller inlagd strömming?
(1:41 min)
Tyvärr hittade inte Johan Bergvall någon fisk i redaktionens kyl. Foto: Carl-Johan Höiby

Många hörde av sig för att prata om fisk i matlagning. Vi blev påminda om att sill och strömming är av samma art. Det som avgör är var man fiskar den.

Fångas den norr om Kristianopel i nordöstra Blekinge kallas den strömming. Fångas den längre söderut kallas den sill.

Salthalten påverkar dess storlek, mindre salt mindre fisk.

Och visst hann vi med att få ett recept som du hittar om klickar på "läs mer".

Ingredienser
400 g strömming
3 dl vatten
1 dl ättika
3 msk strösocker
2 tsk salt
3 dl crème fraîche (riven pepparrot eller dill och gräslök)

Gör så här:
Dra av skinnet på strömmingen. Blanda vatten, ättika, socker och salt. Rör tills salt och sockret löst sig.

Grava strömmingen i 4 timmar.

Lägg eventuellt i crème fraîchen i ett kaffefilter och låt den rinna av lika länge som gravningen. Blanda i den avrunna strömmingen med den smaksatta crème fraîche.

Servera till sillbordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".