Musikbagaget

Med musik och titlar i bagaget

Veckans gäst i musikbagaget, Björn Eriksson, är en mångsysslare av rang. Bland titlarna kan vi räkna upp lärare, ljudkonstnär, musiker, biografmaskinist och elektronikkonstruktör. Mellan 1988-1994 jobbade han som musiktekniker på musikhögskolan i Stockholm, för att sedan sadla om till lärare på Hola Folkhögskola 1995 inom musikproduktion, radioproduktion och ljudteknik.

Min första skiva
Hot Butter - Popcorn
Var nog min allra första 45-varvare, jag var kanske 11 år. Hade hört Kaj Kindvall spela den på radio, kan ha varit i Kvällstoppen kanske. Han sa att den framfördes på en moog-synth som styrdes av en dator, och att i framtiden skulle all musik vara gjorda av datorer. Jag både skrämdes och fascinerades av Kajs ord...

Ärvd låt från mina föräldrar
Dizzy Gillespie - Oop-Pop-a-Dah   
Pappa hade köpt en stenkaka med den här låten och jag lyssnade på den om och om igen. Jag var så fascinerad av den här låtsastexten de sjöng.

Ärvd låt från mina syskon
The Beatles - Revolution
En av mina storasystrar köpte denna singel och den lyssnade jag på dagarna i ända. Det var en av dem jag egentligen inte fick röra, men det gjorde jag ju ändå!

Just nu lyssnar jag på
Boards of Canada - Kid for today
Gillar denna låt för blandningen mellan den mysiga orgeln och de elektroniska minimalistiska ljuden. Missa inte det lilla solot 5 minuter in i låten!

Min första kärlekslåt
Litte Eva - The Loco-Motion
Jag vet inte riktigt varför, men när jag funderar på det så måste det här vara min första kärlekslåt. Jag satt på sängen bredvid en tjej i klassen och höll handen.

Min låt som jag gillar i smyg
Laurie Anderson - Language Is a Virus 
Jag står för att jag gillar den här, men ... jag är kanske lite kär i Laurie Anderson.

En artist eller låt som betytt mycket för mig
David Bowie - Sound and Vision
Jag har följt honom ända från Ziggy Stardust och framåt och tycker om att han både har gjort mer poppig såväl som konstmusik. Ljud och bild är dessutom ämnen som ligger mig varmt om hjärtat, så jag valde den lite med tanke på titeln också.

Semester-/reseminne
Moondog - West 46th Street

Tröstlåt
Mulatu Astatke - Yègellé Tezeta

Det här får mig att dansa
Captain Beefheart - Gimme Dat Harp Boy  (från The Mirror Man Sessions)

Bästa peppningslåten
Nina Simone - My Baby Just Cares For Me

Låt till min älskade
Alice Coltrane (med Pharao Sanders) - Journey In Satchidananda

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista