19/2 Älskade förtexter

Titelsekvensen. Vinjetten. Förtexterna. Kärt barn har många namn och visst kan den där inledande sekvensen av en film (eller en tv-serie för den delen) vara alldeles underbar. När bild, text, ljud och musik tillsammans ger en klar och gärna kreativ bild av vad man kan vänta sig av filmen.

Bond-filmernas förtexter är välkända, men där är formen ganska given. Ett kvinnoben blir till ett cocktailglas som blir till en pistol som skjuter en kula som ... Ja, det där kan vi. David Finchers film Seven brukar ofta tas upp när man pratar titelsekvenser och visst fungerar de otäcka bilderna, effekterna och Trent Reznors knarriga musik väldigt väl för att bygga upp stämningen.

En klassiker i sammanhanget är formgivaren Saul Bass, vars animerade förtexter har bildat skola. Han har bland mycket annat gjort inledningen till Maffiabröder (Goodfellas, 1990), West side story (1961) och Alfred Hitchcocks filmer Psycho (1960), I sista minuten (North by northwest, 1959) och Studie i brott (Vertigo, 1958). Kolla upp Saul Bass!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".