Fredag 22 maj – Kött och folkdräkter

Vilken kombination! Det tror man ju knappast att det ska fungera ens, men i P4 Morgon är inget omöjligt. Förutom det passade vi på att byta tema för våra önskelåtar. Och Håkan hade ju sin värld med sig förstås. I övrigt kändes det som att dagens program gick ovanligt fort.

Magnus började med att berätta vissa köttföretag har börjat döpa vilket kött som helst till filé. Det ska tydligen numera finnas något som heter ädelfilé. Men det visar sig att det inte är något annat än skinka på en gris. Vilket lur.

Så det här ledde ju förstås till att vi började diskutera vad som är en filé och vad som är grisen i säcken. Och vi fick svar från både er lyssnare och nätet. Så nu vet vi alla att filén är den enda muskeln på djuret som sitter under skelettet och det är en muskel som inte används så mycket så därför är den så mör. Oj, oj vad vi fick lära oss mycket idag. Så vill du ha filé är det i alla fall inte ädelfilé du ska köpa.

Vi fick ju dessutom flott besök av Ninel Magnusson från Medelpads Hemslöjdsförening. Och hon berättade om folkdräkterna i Medelpad och att man på lördag ska ta ställning till hur en enhetlig mansdräkt kan komma att se ut. Och när vi funderade på den moderna folkdräkten var det mest jeans som dök upp i våra tankar.

Nu tar vi helg och njuter återigen av sovmorgnar och förhoppningsvis långa stunder i solen.

Vi hörs på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista