Rabarber, Rabarber, Rabarber!

Precis som tradionen bjuder så dök programproducent Per-Erik Karlsson upp i P4 Morgon dagen före midsommar och lagade mat (fjärde året nu!)
Och detta år så var det rabarbern som fick lägga sig i centrum för matlagningen, men det pratas även om grilltermometrar, "rub" och långgrillning (för riktigt saftigt kött).

Är följer lite recept,
smaklig måltid och glad sommar!
/perra

Rabarberchutney:
Skala och skiva 150 g rabarber och 2-3 salladslökar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med 2 msk pressad citron och 1 dl strösocker.
Låt röran koka ca 10 min till en tjock "kräm".
Smaksätt med 1/2- 1 tsk sambal olek och 1 krm salt.

Sagolik rabarberpaj med kokostäcke: 
1. Sätt ugnen på 175°. Ansa rabarbern och skär den i ca 2 cm breda bitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Strö över socker, vaniljsocker och potatismjöl.
2. Blanda kokos, socker, mjöl och bakpulver. Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar, och äggula. Arbeta ihop till en deg. Strössla degen över rabarbern och strö på mandeln.
3. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min. Servera kakan ljummen med vaniljglass, vispad grädde eller creme fraiche smaksatt med vaniljsocker.

Ingredienser:
500 g rabarber
1 msk strösocker
½ msk vaniljsocker
½ msk potatismjöl
3 dl kokos riven (100 g)
1 dl strösocker
½ dl vetemjöl
1 krm bakpulver
100 g smör
1 st äggula
½ dl sötmandel hackad.

(bägge ovanstående recept är från www.AlltomMat.se, där hittar ni även receptet på Rabarberbröd med rosmarin som man provade i programmet.)

Panzanella (Italiensk sallad med brödbitar)
Här gäller den klassiska devisen ta det du har och tycker om.
- Ta lite gammalt bröd som du lägger och låter dra i lite rödvinsvinäger, sedan så blandar du alltihop med t ex romansallad, babyspenat, nån god lök, tomater och lite olika örter.
Prova dig fram. Lägg på lite fetaost eller den lokala getosten. Mums!