1 av 7
Laxlådan med surströmming åker in i ugnen
2 av 7
Perra inser att vi läst fel i receptet, den kommer att ta lite längre tid än väntat..
3 av 7
Anrättningen strax innan den tar plats i ugnen
4 av 7
Den färdiga anrättningen
5 av 7
6 av 7
7 av 7
P4 Kommissionen smakar laxlåda

Ångermanlands landskapsrätt

Perra Karlsson lagar laxlåda med surströmming

Recept på Ångermanlands nya landskapsrätt

Laxlåda med surströmming
En låda/gratäng som överraskar. Servera gärna med det lokala Gene tunnbröd.
För 4 personer
400 g skinn- och benfri laxfilé
1 burk surströmmingsfilé (ca 300 g)
1 kg potatis (fast sort)
20 kryddpepparkorn*
15 vitpepparkorn
2–3 msk sirap
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 msk ströbröd
50 g smör
salt, smör till formen

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Bre ut hälften i en smord ugnssäker form. Krydda med 1/2 tsk salt.
2. Skär laxen i 1/2–1 cm tunna skivor och lägg dem ovanpå potatisen. Låt surströmmingen rinna av. Dela surströmmingsfiléerna och fördela över laxen. Krossa pepparkornen och strö över. Ringla över sirap och lägg på resten av potatisen. Krydda med 2 krm salt.
3. Blanda mjölk och grädde och häll över. Täck formen med aluminiumfolie eller smörpapper. Ställ in i ugnen ca 25 minuter.
4. Ta ut formen, strö över ströbröd och klicka på smör. Grädda ytterligare ca 25 minuter, utan aluminiumfolie, tills potatisen känns mjuk.
5. Servera gärna med en tomatsallad och hårt tunnbröd med lagrad ost och finhackad rödlök.

Tips! Tomatsallad

Skala och finhacka 1 liten rödlök. Halvera och skär 4 tomater i skivor. Blanda lök och tomat med 1/2 dl olivolja, 2 msk äppelcidervinäger, 2 krm salt och 2 msk finhackadpersilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista