Nyttig, billig och så vackert grön är nässelsoppan i P4 Morgon
Nyttigt och gott

Laga god mat på ogräset

Tomas Ekenberg: ”Man ska inte runda av med grädde”
4:19 min

Nu skjuter nässlorna upp ur marken, och medan de fortfarande är unga och späda går det bra att plocka dem utan att de sticks. De späda nässelskotten är också väldigt nyttiga att laga nässelsoppa på. Tillsammans med matentusiasten och journalisten Tomas Ekenberg lyckades vi laga en rätt som är både ekologisk, vegetarisk och billig. Här hittar du Tomas recept om du vill prova själv.

Förberedelser:
2 liter nyplockade och sköljda nässelskott
1 liter vatten
1 tsk salt

Koka upp vattnet med salt, lägg i nässlorna och förväll 5 minuter. Slå bort nässelvattnet.

Till soppan:
Förvällda nässlor
Smör
2 msk mjöl
1 liter vatten
Buljongtärning, höns- eller grönsaksbuljong
Vit- eller svartpeppar
Eventuellt körvel, timjan eller gräslök

Fräs smör och de förvällda hackade nässlorna
Pudra mjölet ovanpå och rör om
Tillför vattnet lite i sänder
Lägg i buljongtärning och koka upp.
Krydda och provsmaka.
Servera med en kokt ägghalva
Njut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".