Karin Carnby Vallgårda, utomhuspedagog på lärarutbildningen vid Mittuniversitetet i Härnösand. Hon håller upp en egenskapad bricka för en samlingslek man kan göra i naturen. Foto: Annelie Ledin

"Gå ut och lek med barnen"

Vad ska man aktivera barnen med under sommarlovet? Poängjakt, skattjakt eller varför inte kasta näsa? Det är några förslag på aktiviteter från Karin Carnby Vallgårda, utomhuspedagog vid lärarprogrammet, Mittuniversitetet.

Det är inte så varmt än, men sommarlovet har börjat för många av länets barn och det kan vara svårt för föräldrar, far- och morföräldrar att hitta på aktiviteter för barnen.

Karin Carnby Vallgårda som är utepedagog säger att det finns mycket man kan leka som man inte behöver något speciellt material för, det går att leda vart som helst. I lekparken, hemma på gården eller i skogen.

– Det gäller att anpassa lekarna efter vilka som är med. Är det äldre barn får man kalla det för att man ska tävla och det ska också vara rimligt att hitta sakerna så att det inte blir för svårt, säger hon.

De flesta lekar kan lekas av alla, oavsett ålder eller eventuella funktionshinder. Lekarna har hon inte kommit på själv, det är ofta tips hon får från folk och gamla godingar från när hon själv var barn.

Är det svårt att få barn att gå ut och leka?

– Nej det är det inte. Det gäller bara att ha bra idéer och presentera dem på rätt sätt, få det att låta intressant, säger hon.

Några av lekarna hon valt ut som är lätta att leka var som helst utan större förberedelse är Poängjakt, Kasta näsa, alfabetssamlaren och den klassiska skattjakten.

I poängjakten väljer man ut en lista med saker som kan hittas i naturen, sedan sätter man upp poäng för varje föremål, beroende på svårighetsgrad. Högre poäng för det som är svårare att hitta.

Kasta näsa är en gammeldags lek där man kastar pinne på en grusplan. Deltagarna står i varsin ring från början och om motståndaren träffar den andres ring med en pinne får de sudda bort den delen av ringen som ligger från pinnen och ut. Träffar de utanför får motståndaren istället utöka området genom att rita en "näsa" från sin egen cirkel ut runt pinnen. Den som sist har yta kvar att stå på förlorar.

I alfabetssamlaren så har hon ritat upp alfabetet på en vaxduk som hon lägger på marken. Som en bingobricka. Deltagarna ska då hitta saker i naturen som börjar på varje bokstav i alfabetet.

Sedan förstås den klassiska skattjakten. Deltagarna gömmer varsin sak och ritar sedan en karta till gömman. Sedan byter deltagarna kartor.

Det finns massor med fler lekar som man kan leka utomhus och Karin tipsar om statliga NCFF nationellt centrum för fysisk aktivitet som hon säger har en bra webbsida med förslag på utomhuslekar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista