Gammal tradition återupptas i Barnens dag

Det kan vara tufft för små kommuner att synas och locka turister. Några Sollefteåbor kom på att de skulle starta ett eget evenemang för att locka barnfamiljer till stan i sommar. Barnens dag kallas det och det lilla evenemanget bara växer.

Therese Källarsson är en av sollefteåborna som är initiativtagare till projektet.

– Vi har tänkt återuppliva en gammal tradition som fanns i Sollefteå tidigare under 60- och 70- talet, då var alla ute, säger hon.

De har köpt in maskeradkostymer, Tom och Jerry, Dora och Svampbob är några av figurerna som kommer på Barnens dag den 7 Juli. Therese Källarsson hade sett en massa bilder från när Lions arrangerade det här på 60- och 70- talet och tyckte att det såg härligt ut.

Hon tror att det är ett bra sätt för små kommuner att nå ut och konkurrera om turisterna.

– Vi kommer att försöka fylla stan och parken så mycket vi kan, barnstjärnor i parken, karnevaltåg, sockervadd och godisremmar och allt vi kan komma på, säger hon.

Men det har inte varit enkelt hela vägen, de har också mött på en del motstånd från negativa personer som inte har trott på det hela, säger hon.

– Allt är inte lätt men många är positiva när vi berättar att vi vill ha det här gamla från 60- och 70-talet. Alla som vill får vara med och delta i det här karnevaltåget som vill, säger hon.

Hennes tips för andra som brinner för att göra något liknande på sin ort är att prata runt med människor på orten och hitta andra som brinner för samma sak, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista