Melodifestival: Så går tävlingen till

I år är tävlingsscenariot lite annorlunda än tidigare år. Så här kommer det att fungera.

  • Åtta bidrag sjunger, telefonslussen öppnar och folket börjar rösta.
  • Fem bidrag går vidare. Vi visar snabbgenomgångar av låtarna. Slussen är fortfarande öppen och folket fortsätter rösta.
  • Vi avslutar röstningsomgång 1. De fem bidrag som finns kvar delas nu upp i två separata dueller. Vinnaren av duellen får framföra sitt bidrag igen på scen.

Internationell jurygrupp
En internationell jurygrupp kommer under varje deltävling att utse sin favorit med inriktning på Eurovision. Om internationella juryns favorit skulle sammanfalla med svenska folkets förstahandsval övergår platsen till internationella juryns andrahandsfavorit.

Skulle även denna sammanfalla med svenska folkets andrahandsval övergår platsen till internationella juryns tredjehandsfavorit. Inget av dessa inbördes förhållande kommer att redovisas förrän hela tävlingen är avgjord, precis som alla röstningssiffror.

Den internationella jurygruppen kommer i Andra chansen att utse den 11:e finalisten, vilken är en av de fyra bidragen de tagit vidare från de fyra deltävlingarna.

Den internationella jurygruppen kommer även att bli en ny och 12:e jurygrupp i finalen. Fortfarande är det så att de numera tolv jurygrupperna bara har 50 procent av röstviktningen gentemot folkets röst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista