Chatt med Mia Berg om kläder och stil

En personlig shoppare hjälper människor att hitta sin personliga stil, färg och kläder som klär men det kostar.

Den 5 februari tog ni chansen att fråga gratis. Personliga shopparen Mia Berg svarade på frågor om mode, stil och klädinköp.

Moderator:Välkommna! Nu börjar chatten med Mia Berg, stilcoach och personal shopper, om kläder och stil. Chatten är öppen till 09.30.
Mark:Hur mycket ska man hänga med i modets svängningar?
Mia Berg:Så mycket som man vill och känner är lämpligt för ens situation. Använd modet som inspiration snarare än ett tvång att slaviskt följa. Vissa moden är ju dessutom mer lätta att tillämpa beroende på vem man är. Lycka till!
Petra:Vad tycker du är det viktigaste plagget (måste-plagg) i en garderob?
Mia Berg:Oj! Det är helt o hållet beroende på vem du vill vara och hur din situation ser ut. Det finns, enligt mig, ingen universell sanning som man kan tillämpa på alla. Din sanning är din helt egna och det krävs mod och tid att hitta dit!
Lovisa:Hur vet jag vilka färger som passar just mig?
Mia Berg:Häng inte jättemycket upp dig på vilka färger som PASSAR dig, som ”snyggifierar” dig utan tänk hellre syfte; vilken eller vilka färger tjänar bäst mitt syfte? Kan jag använda färg som ett verktyg att hjälpa mig uppnå målet för dagen? Snygghets-faktorn tycker jag kommer i andra hand. Såvida du inte jobbar som fotomodell så klart, där ditt mål är just att vara snygg! :-)
peter:hur ska jag variera min garderob utan att det slutar med att alla plagg är mörka?
Mia Berg:Enkelt! Börja med ett plagg i en avvikande, glad färg! Sen går resten av sig själv! Om du är osäker på vilka färger som funkar, efter att ha famlat i mörkret så länge, kan du samla färgprov och leka med hemma och experimentera dig fram till vilka färgkombinationer du gillar.
Börje Svensson:Läste i en äldre bok att det är ofint att vandra omkring i bruna skor efter klockan 18.00. Gäller detta fortfarande ?
Mia Berg:Kul att du tar upp etikettsfrågor i samband med stil! Det finns ju en uppsjö sådana här regler. Faktum är i Storbritanien blir man närmast halshuggen om begår det fatala misstaget att bära brunt efter kl 18. I businessammanhang i alla fall ... Här är vi väl inte längre lika strikta vad gäller tillämpningen av stilregler, både på gott o ont i mitt tycke.
Gun-Britt Lunds:Jag är överviktig, men älskar kläder. Jag har stor rumpa o tjocka lår. Vilket är snyggats för mig, idag döljer jag mig. Jag är blond och blå ögon, blir lätt brun. Tycker att rött är rätt färg för mig. Skall man gå på magkänslan?? Jag har gärna ”tunikor” och bär gärna leggings (till vardags). Kan du ge mig tips hur jag ser smalare ut? Tack på förhand!!Gun-Britt i Malmö
Mia Berg:Hej Gun-Britt! Du nämnde själv nyckelorden här: ”Idag döljer jag mig” Det är just precis det du INTE ska göra. Resultatet av att försöka dölja något är att det oftast tvärtom är just det andra ser. Om du istället börjar acceptera din kropp och faktiskt framhäva att den är som den är och att du är som du är, är det ditt självförtroende människor runt dig istället ser. Lättare sagt än gjort, jag vet, men all förändring tar tid. Det här med kroppsliga hang-ups är något vi måste lära oss att jobba med, för du är ju så mycket mer än bara en kropp, eller hur?
Lars-Göran Klan:Du sa i radion att det är rätt och kan vara stilfullt att vara klädd i jeans och gympaskor. Denna uniforma klädsel används in absurdom av större delen av svenskarna. Blåjeansen är skyddskläder och passar bäst på anstalter. Gympaskor skall vi väl ha när vi tränar!? Var blev den personliga klädstilen och dress-coderna av? Var kan man finna kvinnor med snäv kjol och lite klackar? På CIFFmässan finns mycket spännande, men man ser dessa kläder aldrig ”på stan” numera. Kommentera. mvh Klang
Mia Berg:Hej Klang! Håller helt med dig! Vad jag menade när jag höll med Björn som sa att jeans och sneakers kan vara stilfullt, är just precis det! Det KAN vara stilfullt. För det mesta är det det inte, men det handlar mer om personen som bär kläderna än själva konceptet. Är man i regel ovårdad, så är man det oavsett klädd i sneakers eller kostym är min erfarenhet. Jag tycker formella klädkoder är både bra och dåligt, det ger ett homogent intryck på ett företag t.ex. Men om det innebär att personerna som ska bära klädkoderna, tvingas in en stil som inte är och aldrig kommer att bli ”dem” - missar klädkoden sitt syfte och skapar bara osäkerhet. Det viktigaste i samband med klädkoder är att lära sig balansen att tillämpa koden samtidigt som du inte glömmer din egen personlighet.
Julia Persson i:Många av mina kläder är gamla och utslitna och jag behöver helt enkelt en ny basgarderob MEN jag blir helt yr när jag kommer in en klädbutik och vet inte vad jag ska fokusera på, därför skjuter jag det hela tiden framför mig. Hur bör jag tänka? Och hur gör jag för att inte bli ruinerad på kuppen?
Mia Berg:Ja, du, det där är en fråga som många tampas med! Återigen - gå inte bara planlöst ut och irra runt i butikerna i tron att på så sätt ska hitta den ultimata önskegarderoben. Det kommer inte att ske. Första steget är PLANERINGEN. Sätt dig och fundera ut VAD är det du behöver. Vilka situationer behöver du klä dig för? Vad vill du förmedla? Vem vill du att din omgivning ser? På grundval av vad du kommer fram till, tar du sedan logiska beslut och kan in i detalj specificera vilken sorts plagg du behöver. När du väl fastslagit dessa frågor, blir själva shoppingen mycket enklare. Vad gäller prislappen, är en bra tumregel att bland billigt och dyrt. Beroende på din ekonomiska plan för klädinköpen, får du, återigen, logiskt resonera dig fram till VAR du kan hitta det du söker i resp prisklass.
Janne:I ditt jobb som stilcoach har du någon gång gett råd som du sedan ångrat?
Mia Berg:HAHA! Hm??!! Svårt att veta, ingen har i alla fall reklamerat mina tjänster än så länge! :-)
stina i eslöv:om man inte är smal och snygg men ändå vill ha läckra kläder - måste man sy dem själv för det finns inte så mycket i handeln?
Mia Berg:Håller med dig, det är ett problem att handeln är så oerhört trångsynt! Bokstavligen! Jag efterlyser roliga kollektionen, BÅDE för större men även för mindre storlekar. Själv är jag extremt liten, inte direkt mega-smal längre, men liten och jag upplever samma problem. Men som alltid, är det bara vi konsumenter som kan ändra utbudet. Genom att tjata på inköpare och göra sin röst hörd. Men visst, det hjälper ju att vara sykunnig - är själv sömmerska i botten ...
Elin i Malmö:Hej, jag undrar lite över ålder och byxor...jeans i vanliga modellen (lite låg midja och inte för supervida) är det enda jag får för mig att köpa. Men så borde jag kanske ha ngr andra byxr med - men blir rädd för se för wanna-be-trendig eller tantig ut (kostymbrallor kräver lite av överdelen). Är det så att man får tänka till lite extra ju äldre man blir?
Mia Berg:Tjena Elin! Ja, så är det nog! De där superlågt skurna byxorna är ju tack och lov borta ur modet nu, det är bara fortfarande en del 14-åringar som vägrar släppa dem. Personligen är jag väldigt förtjust i brallor i 70-talssnittet som man ser mer av nu - extremt hög figursydd midja, lite tajt rumpa och vida ben. Väldigt smickrande för de flesta former! Spana in och prova ett par såna och se vad du tycker är mitt råd! Kostymbyxor kan vi tjejer lämna åt killarna tycker jag.
Moderator:Nu är det 10 minuter kvar av chatten med stilcoachen och personliga shopparen Mia Berg. Passa på att ställa dina frågor om kläder och stil!
Kurre:När jag går runt i klädbutiker kan jag ibland inte låta bli att bli ledsen... över hur mycket kläder som görs som inte går att bära. Hur tänker de som tillverkar ett plagg i massor men där ärmen inte sitter som den ska eller där urringningen inte ser klok ut?
Mia Berg:Jepp! Håller med fullt ut! Min egen bakgrund är som sömmerska och därför ser jag väldigt ofta just de här sortens missar som du talar om. Jag vet helt ärligt inte vad det beror på, om det är någon sorts allmän urholkning inom TEKO-industrin, att designers och tillskärare idag inte får lära sig grunderna i konstruktionen tillräckligt. Trist.
Kerstin:Arbetar som förskollär. 50+ och jag fyndar ofta kläder för arbetet som jag blir nöjd med. Men, när jag ska köpa kläder för andra tillfällen har jag problem . Är ingen ”dam” mer den sportiga typen.Har du ngt tips att ge hur jag ska tänka.?
Mia Berg:Ett tips är ju att bryta av mot arbetskläderna - välj helt andra snitt och färger för ditt privata bruk. Om du vill känna att du gör en klar markering mellan jobb och fritid vill säga.
Moderator:Chatten med stilcoachen och personliga shopparen Mia Berg är nu slut. Tack för alla frågor!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista