Psykolog chattar om rädsla

Fredagen den 13 februari svarade Marie Lindgren, legitimerad psykolog i Malmö på frågor om stress, oro och fobi.

Hon svarar bland annat på frågor om spindel- och flugfobi och om rädsla för att köra på motorvägar.

Moderator:Välkomna till chatten med Marie Lindgren om rädslor. Vi håller på i en timme fram till 09:30.
Annicke Gunness:Hej! Jag har en rädsla som jag gärna vill att du tar upp i programmet. Det är så att jag har en fruktansvärd fobi för spindlar! Varje gång jag ser en tänker jag att jag ska vara modig och slå ihjäl den, men när jag väl står där med flugsmällan så vågar jag inte, och spindeln kommer undan, vilket naturligtvis inte gör mig lugnare! Hur ska jag göra, har du några tips? Hur hanterar du själv spindlar? Är det fel att slå ihjäl dem? Jag vet att många bär ut dem levande, men det kan inte jag! Annicka
Marie Lindgren:Hej! Ja det är ju det här med spindlar som många liksom du är rädda för. Mitt tips är att du gradvis utsätter dig för den här specifika rädslan. Exponering kallas det. Du börjar med att titta på spindlar på bild, fortsätter med att kanske gå på ett terrarium, rör vid glasmontern där spindeln är osv. Jag tycker inte att du ska döda dom stackars djuren, för egentligen har dom ju inte gjort dig något. Lycka till!
Johanna Svensso:Hej! Jag har en ganska pinsam fobi. Jag är livrädd för flugor! ”Men det är ju bara att slå ihjäl dem” säger mina vänner. Men det är inte alls lätt för mig! Så fort jag närmar mig med flugsmäcken får jag för mig att flugan ska flyga upp i ansiktet på mig! Detta är jättejobbigt, ska en vuxen kvinna verkligen inte klara av att slå ihjäl en fluga! Spindlar och getingar klämmer jag ihjäl med hushållspapper om det behövs, men flugor, fy! MvH Mesen Johanna
Marie Lindgren:Hej! Fundera lite grand över vad som är det värsta som kan hända om flugan verkligen flyger upp i ditt ansikte! Skriv gärna ner det och titta på vad du skrivit. Hur troligt verkar det! Har du varit med om att ha en fluga i ansiktet? Vad hände? Beskriv och analysera! Lycka till!
Mia:Är mytomaner medvetna om att dom ljuger????
Marie Lindgren:Till en början - ja. Men när historien har lagt sig och lite tid förflutit - nej, då ses det som en sanning.
Marika:Jag har under en 10 års period mer eller mindre unvikit att köra på motorväg då jag upplever detta som mycket stressande blir kallsvettig och yr, men detta innebär att jag känner min handikappad och letar upp diverse minre vägar när jag är ute och kör. Går det att få hjälp mot detta?
Marie Lindgren:Det här är du inte ensam om vill jag först och främst säga. Förstår att det kan vara handikappande. Det här handlar troligen om någon djupare känsla, som t ex att inte ha kontroll, flyta över sina gränser, inte klara så mycket ansvar. Ja det kan vara många orsaker, men detta är ett symtom på att du inte mår hundra. Jag tror att det är bra om du pratar med någon som arbetar med psykodynamisk inriktad terapi. Lycka till!
Martin:Hej! Jag undrar om du själv har/har haft någon fobi? Hur hanterar du det då? Skulle du kunna bota dig själv, om du exempelvis var rädd för ormar eller getingar?
Marie Lindgren:Jo då visst! Jag upplevde också ångest när jag körde på motorvägar! Jag sökte hjälp hos en kollega eftersom jag förstod att för mig handlade om rädslan att förlora kontrollen. Detta kunde jag inte hjälpa mig själv med eftersom att ha insikt inte automatisk innebär att du börjar tänka och ”känna” rätt. Det finns dessutom lite tekniker man kan använda sig av, andningstekniker och också att se till att mentalt flytta tyngden ner i fötterna så att man känner sig förankrad vid underlaget.
Theresa Knutsso:När är det dags att söka hjälp för en fobi?
Marie Lindgren:När det påverkar livet negativt. När det faktiskt börjar uppta energi och tid att undvika situationer som man får ångest av.
Magnus Berggren:Går alla fobier och rädslor att bota?
Marie Lindgren:Ja om du kommer tillrätta med den/de bakomliggande orsakerna!
Kurt:Kan en fobi eller rädsla användas till något positivt?
Marie Lindgren:Ja det är ju många av våra författare och konstnärer bevis för.
Sune:Vad är det som gör att man helt plötsligt kan bli livrädd för något som är helt naturligt?
Marie Lindgren:Endera har du upplevt något olustigt i denna naturliga situation eller så är det så att du använder ångesten som ett skydd mot något i din aktuella livssituation.
Sigrid:Blir en fobi värre med åren om man inte tar itu med den?
Marie Lindgren:Svar ja! Den kan dessutom komma att beröra andra områden än det ursprungliga.
Sissel:Hej Jag är en tjej som är rädd för att prata i större grupper, dvs mer eän 5-6 personer. Nästan så att jag har problem vid fikabordet på jobbet.. Annars har jag inga problem med det sociala, men när fler lyssnar då kan jag inte tänka klart. Det kan gärna vara människor jag känner och lätt pratar med på tumanhand.. Känner mig ganska dum
Marie Lindgren:Jag är nästan säker på att du är en tjej som har stora krav på dig själv. Det här du beskriver kan du träna bort. Sök gärna någon kurs i muntlig framställning. Du kan också behöva få hjälp med att lära dig att inte ha så stora krav på dig själv och att du duger som du är! Good Luck!
Runa:Nyckelpigor. En av sommarens värsta plågor om de blir många. Jag är otroligt rädd för dem, men om jag bara ser en eller två nyckelpigor tycker jag att de är söta. Så fort de blir många och flyger omkring blir jag jätterädd och jag kan inte förstå varför. På 70-talet var det en invasion som jag upplevde lite av i östra Skåne.
Marie Lindgren:Ja för mig låter det som något jag också hade tyckt vara obehagligt. Jag tror att det kan anses vara en ganska naturlig reaktion!
Moderator:Nu är det 10 minuter kvar av chatten med Marie Lindgren. Passa på att ställa dina frågor om rädsla och fobier!
Grizzly:Många artister säger att de lider av scenskräck. Varför utsätter se sig ändå för att uppträda i så fall?
Marie Lindgren:Vet inte riktigt men kan tänka mig att det handlar om att tänja sina gränser. Att man får en kick både av rädslan och att man kan bemästra sin skräck och göra något konstruktivt av den.
Elsie:Vad är den värsta fobi du har stött på?
Marie Lindgren:Eftersom symtomen på genuina fobier är likartade så finns det ingen ”värsta” fobi. Vilken fobi man än har om den har blivit till ett handikapp är all lika svåra!
Mia:Är pedanteri en fobi??? Man bara MÅSTE ha en del saker på ett vist sätt för att inte få ångest.
Marie Lindgren:Kanske mer ett kontollbehov och lite tvångstankar.
Christer:Vart vänder jag mig för att få hjälp att bli av med min klaustrofobi? På flyg skall jag alltid sitta vid mittgången, undviker folksamlingar osv.
Marie Lindgren:Gå in på Gula sidorna, sök bland leg Psykologer. På nätet hittar du t ex Psykologpoolen.se. Lycka till!
Moderator:Tack för alla frågor till Marie Lindgren om rädsla och fobier. Chatten är nu stängd.
Mumlan:Är det skillnad på de rädslor och fobier som handlar om djur och saker och de rädslor och fobier som handlar om situationer, exempelvis flygrädsla, skräck att prata inför många människor o s v?
Marie Lindgren:Lite kort eftersom jag avslutar nu. Det är skillnad på genuina och specifika fobier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".