BJÖRN: Hej, vetenskap!

Ibland flyger stekta sparvar rätt in på frukostmenyn. En halvtimme före programstart hade vi ingen aning om det, men plötsligt stod det klart för oss att vi borde göra en sändning i populärvetenskapens namn.

Språkforskaren Gudrun Svensson berätta om diskurspartiklar. På svenska betyder det ord av typen ”typ”. Slaggord, skulle många säga. Bra liksom, tycker Gudrun. Det är det som är det fina med språkforskare: de gillar allt. Allt språk är bra, typ.

Jag grundade omedelbart intresseföreningen ”Liksoms vänner” som en hyllning till alla dessa ord som tydligen kallas diskurspartiklar.

Sen fanns också kognitionsforskaren Mathias Osvath med och berättade om schimpansers förmåga att planera sin tillvaro. En skön apa i Uppsalatrakten inleder sina dagar med att samla sten, eftersom han vet att han kommer att vilja kasta den i ren aggression senare på dagen.

Snillrikt.

Jag gillar populärvetenskap. Skulle lätt kunna göra karriär bara på att intervjua forskare om vad de tittat på i sina mikroskop det senaste decenniet.

Någon där ute som bär på någon särskild fråga som kräver ett svar? Säg till, så ska vi försöka hitta någon som svarar. Grundregeln är att så länge det finns en fråga, så finns det också en forskare som ägnat hela sitt liv åt att komma fram till svaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".