1 av 2
2 av 2

Vanessa

Den amerikanska operan Vanessa från 1956 har aldrig tidigare spelats på en svensk operascen. I lördags var det nordenpremiär.

Vanessa är en vacker, lite kylig, medelålders kvinna som är utled på sitt liv som rik dam i ett isolerat hus på landsbygden. Som ung blev hon övergiven av sin fästman, under 20 år har hon väntat på att han ska komma tillbaka.

Kvar i huset blev Vanessa, hennes mor, hennes systerdotter Erika och några tjänare.


En stormig natt återvänder han. Men det är inte Vanessas älskade utan hans son Anatol. En världsvan ung man som charmar både Vanessa och hennes systerdotter Erika. De inser båda att han är vägen ut från deras instängda och händelselösa liv. Och nu börjar en kamp som bara en av dem kan vinna, en kamp som snart blir på liv och död.

Det är två kvinnors fanatiska längtan efter kärlek som tyvärr blir till självförakt och bitterhet som gestaltas av mycket dramatisk sång och musik, där musiken tar plats på ett spännande sätt.

Recensent: Ingela Brovik

Plats: Malmö opera och musikteater

Opera i tre akter av Samuel Barber
Libretto: Gian-Carlo Menotti
Scenograf och kostym: Julia Müer
Ljus: Olaf Winter
Regi: Katharina Thoma
Regiassistent: Niklas Johansson
Dirigent: Joseph Swensen/Andreas Lönnqvist

I rollerna: Charlotta Larsson, Matilda Paulsson, Karin Mang-Habashi, Marc Heller, Bengt Krantz, Philip Gerrard och Peter Kadiev

Nordenpremiär: 14 mars 2009
Spelas till: 26 april 2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".