EBBA: Schlager i nöd och lust

Normalt sett brukar mitt melodifestivalintresset gå i ide efter finalen i Globen, och inte väckas till liv förrän det är dags igen året efter.


Men ju mer jag hör den på radion, la Voix, desto bättre blir den. Årets kareokelåt? Nä...så långt får det inte gå.
ESC har aldrig lockat riktigt, men i år känns det tvärtom eftersom vi skickar Malena. En annorlunda, galen och samtidigt trendbrytande låt.

Sveriges discopärlor brukar ha en tendens att kvävas av djärvare låtsnickrare ute i Europa, men nu kan det vara dags. Lär nog kolla in cirkusen när den sänds från Moskva, och hoppas på att Sverige (och varför inte Malmö) får ta emot Europa 2010.

Vems schlagerintresse som helst kan däremot uppfattas blekt i jämförelse med Tommy Grundströms, morgonens gäst från Helsingborg.

När Tommy var au-pair i Frankrike, 1978, drog han till med en lögn vitare än snö. Hans längtan att se melodifestivalen på en tv, som dessvärre saknades i huset, var större än ärligheten. Tommys värdfamilj i Paris tror fortfarande, efter 31 år, att Tommy är släkt med Björn Skifs. Tommy lyckades till sist följa Björn som kom på fjortonde plats det året med Det Blir Alltid Värre Framåt Natten. Det funkade den gången.

Värre var det när Tommy skulle fram till altaret. Femte maj 1991. Dubbelbokning. Bröllopet och Eurovision Song Contest visade sig ske på samma dag.

Bröllopsklockorna klämtade i Tommys öron, istället för den välkända signaturmelodin.

Men allt går som bekant att lösa. Nätter finns det många av. Så varför då inte fira den första, som gift, med ett kolla en schlagerfinal på video. Fungerade visst utmärkt. Tommys äktenskap står sig än, precis som schlagerintresset.

Morgon i P4 är tillbaka imorgonbitti. Kristin Nord kommer förbi. Malmö är hennes grej just nu och hon berättar mer om det i arla morgonstund.   
Vi hörs då!
/Ebba

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista