Chatt med Bosse Nilsson

Inför den allsvenska premiären i fotboll har vi bjudit in tränarna för de tre skånska lagen. Först ut var Bosse Nilsson, tränare i Helsingborgs IF. Tisdagen den 24 mars svarade han på frågor om truppen, utmaningarna och den kommande säsongen.

Moderator:Välkomna nu börjar chatten med Helsingborgs tränare Bosse Nilsson. Vi håller på till klockan 09.00.
Dubbdanne:Hur sammanfattar du förra året säsong och vad har blivit bättre till den här säsongen?
Bosse Nilsson:Vi uppnådde vår målsättning att kvalificera oss för UEFA spel. Dessutom utvecklade vi vårt anfallsspel på ett positivt sätt. I våra bästa matcher hade vi allsvenskans bästa passningsspel, i vart fall i mina ögon. Denna säsong skall vi försöka bli på en högre lägstanivå. De unga spelarna har utvecklats ytterligare.
Linjemannen:Vad är styrkan och svagheten i säsongens trupp?
Bosse Nilsson:Styrkan är våra offensivt skickliga spelare som har utvecklats ytterligare. Svagheter håller vi för oss själva.
Näsvis:Vad betyder det att Henke har spelat innebandy hela vintersäsongen?
Bosse Nilsson:Det är bara positivt. Vår försäsong i Sverige är väldigt lång. De äldre spelarna upplever detta jobbigt (Jfr Anders Svenssons uttalande i Offside!). Så jag menar att suget efter fotboll för denna typ av spelare ökar på detta sätt.
Fredrik:Spöar ni MFF i år?
Bosse Nilsson:Det hoppas jag verkligen! Efter förra årets två vinster är förstås di blåe extra taggade så det blir spännande.
Jacke:Vad krävs för att ni ska bli allsvenska mästare igen - det var ju några år sen?
Bosse Nilsson:Vi behöver ha de bästa spelarna tillgängliga under hela säsongen. Dvs inga skador på nyckelspelare. Dessutom litet stolpe-in ibland!
Tvivlare:Hur ska du få publiken att bli mer engagerad på Olympia?
Bosse Nilsson:Dels genom att spela bra fotboll och vinna matcherna. Men dels hoppas vi i laget ibland att få ännu litet mer hjälp i de matcher när det tar emot. Supporterstödet i m atcherna betyder mer än många tror!
Pillan:Vad är det mest hatade träningsmomentet?
Bosse Nilsson:Jag hatar inga träningsmoment själv, tvärtom. Men jag kan tänka mig att spelarna ibland upplever fysträningen som litet jobbig.
Per:Är du oroad över huliganer som kommer till Helsingborg och förstör fotbollsfesten?
Bosse Nilsson:Jag förstår inte dessa få ungdomar som förstör för så många. Så det är klart att jag oroas av läktarvåldet och även av våldet utanför arenorna i samband med matcher. Men jag tycker det är mer ett samhällsproblem.
Johan:Hej Bosse! Två frågor. 1. Varför sitter vissa spelare i Businessclass och andra inte när ni åker på träningsläger? 2. Jag har hört att Henrik Larsson har rätt att med omedelbar verkan bryta sitt kontrakt om laget inte uppfyller sportsliga mål? Stämmer detta?
Bosse Nilsson:Bra att få tillrättalägga detta. Inför vårt träningsläger i Sydafrika fick vi en förfrågan om några i gruppen, spelare eller ledare, ville uppgradera till Businessclass för ett rabatterat pris. Henrik valde att göra detta, självklart på egen bekostnad. Med hans ekonomiska bakgrund kan jag förstå honom eftersom han besväras av ryggproblem konstant och får behandling i samband med varje träning. Vad det gäller Henriks kontrakt gäller det hela säsongen 2009 utan några inskränkningar, självklart.
Theresa:Vad tycker du själv är din styrka som tränare och vad tror du att spelarna uppskattar för egenskaper hos dig?
Bosse Nilsson:Svårt att besvara själv. Jag kan tänka mig att mitt offensiva tänkande kan upplevas positivt.
Grizzly:Vilken musik är populärast i omklädningsrummet? Och vilken musik blir det om du får välja?
Bosse Nilsson:En del av de ungas musik är litet främmande för mig, men det rullar också en hel musik som jag gillar. Men inte så ofta mina litet äldre favoriter - ABBA, Beatles, Bruce Springsteen osv
Sara:Hur började munhuggningen mellan dig och Tom Prahl?
Bosse Nilsson:Tom är en gammal god vän sedan 1976, då vi gick högsta tränarutbildningen tillsammans. Vi har mötts som motståndare ett antal gånger - jag kan inte statistiken men jag tror det är ganska jämnt. Däremot har jag klar plusstatistik i våra tennismatcher.
Pierre:Hur orolig är du inför premiären med tanke på att försäsongen gått lite knackigt?
Bosse Nilsson:Njaa, jag tycker väl inte försäsongen varit så knackig. Det har varit litet upp och ner som det brukar vara. Vi har förlorat mot TFF, Lyngby och FC Köpenhamn medan vi vunnit över Bröndby, Elfsborg, Ängelholm HSödra, Thanda och Orlando Pirates. Sedan är man ju alltid litet spänd inför en seriestart, men det känns bra tycker jag.
Johan:1.En forskningsrapport konstaterade i höst att fotboll i sig är den lagsport som genom själva spelet ger mest kondition? Ändå lägger allsvenska lag ned oändligt mycket tid på konditionsträning under vår långa försäsong. Samtidigt finns stora tekniska brister hos många elitspelare. Mitt förslag skär radikalt ned på konditionsträningen som är en färskvara och fokusera mycket mer på teknik och bollbehandling. Vad säger du? 2. När är den bästa åldern för en fotbollsspelare att ”nöta” teknik?
Bosse Nilsson:1. I mångt och mycket håller jag med dig. Teknik och spelförståelse är mycket viktiga inslag i vår träning såväl före som under säsongen. Idag har vi förutsättningar att bedriva teknisk träning under försäsongen genom tillkomsten av inomhushallar och konstgräsplaner. Sedan innebär teknisk träning också viss konditionsträning i sig själv. 2. Egentligen alltid enligt min mening, men effekten blir större i yngre åldrar.
Daniel Ängelhol:Hej Bosse. Ett stort problem med HIF nästan varje säsong är att laget alltid tappar poäng mot bottenlagen. Förra säsongens poängtapp hemma mot lag som Gefle och Norrköping exempelvis. Är det inte dags att spela grisfotboll när man leder med 1-0 och det är 15 min kvar?? Lycka till
Bosse Nilsson:Här trycker du på ett konkret fakta. Vi har uppmärksammat det också och jag kan försäkra dig att vi har diskuterat det med spelarna. Mot ”de bättre lagen” - Blåvitt, Elfsborg, MFF, Stockholmslagen - gör vi oftast våra bästa matcher. Det är fakta. Är det en inställningsfråga, eller koncentrationsfråga? Grisfotboll?? Njaa, men kanske vi kan spela litet mer avvaktande under dessa perioder.
Lars:Vilken karaktär bör en framgångsrik fotbollstränare på högre seniornivå i Sverige ha?
Bosse Nilsson:Rättvisekravet är för mig väldigt viktigt. Målinritad och noggrann.
Gurra:Vilka tycker du är de största utmaningarna inför den här säsongen?
Bosse Nilsson:Att bli bättre än ifjol!
Moderator:Nu är det tio minuter kvar av chatten med Helsingborgs tränare, Bosse Nilsson. Passa på att ställa dina frågor nu!
Gunilla:Vilken plats hamnar HIF på i år? (i den allsvenska tabellen)
Bosse Nilsson:Vår målsättning är topp 3, vilket innebär UEFA spel.
Christina:vilket av de skånska lagen kommer bli tuffast att möta tror du?
Bosse Nilsson:Svårt att särskilja våra trätobröder från söder. Det blir alltid tuffa matcher mot båda. Om MFF lyckas få in en toppkraft längst fram kan de bli giftiga, förstås.
Danne HBG:HIF har flera duktiga innermittfältare, finns det någon risk att spelare som Bergholtz och Landgren stagnerar i sin utveckling då de inte platsar bakom spelare som Lantz och Chansa?
Bosse Nilsson:Vilka som spelar från start är inte givet på något sätt. Under en lång säsong med täta matcher behövs bra alternativ - så alla 4 du nämner kommer säkert att få rikligt med speltid.
Daniel:Får vem som helst komma och träna med ert A-Lag?
Bosse Nilsson:Inte vem som helst precis. Om det dyker upp något spelarnamn som vill komma och provträna undersöker vi förstås först vederbörande. Ibland kan det vara ok, ibland kan det vara så att en spelare får provträna med vår u-trupp.
Stefan:Hej Bosse! Hur ska ni komma tillrätta med svagheterna i defensiven? Trots allt så släpper HIF in väldigt många mål - tränar ni något extra på försvarsspelet framöver?
Bosse Nilsson:Vi tränar både på vårt anfallsspel och vårt försvarsspel. Trots allt gör vi väldigt många mål framåt, för att nyansera bilden. Vi vill inte göra avkall på vår offensiva inställning, men självklart försöker vi balansera det med ett fungerande försvarsspel.
PG:Hej,stämmer det att Henrik Larsson var i stort sett klar eller nära att skriva på för Malmö FF, när han kom tillbaka från Europa.Du jobbade i MFF under den perioden
Bosse Nilsson:Jag pratade med Henrik vid detta tillfälle, men han klargjorde tidigt att det HIF som gällde. Han hade huset i Hborg och liksom när Patrik Andersson kom hem till sin moderklubb, var Henrik klar över var han skulle spela. Men frågan var ju fri.
Johan:Två frågor: 1. Varför har vi så få renodlade forwardstränare i Sverige? 2. Varför är det en markant övervikt av före detta försvarsspelare i tränarkåren?
Bosse Nilsson:Det vet jag faktiskt inte - själv var gammaldags högerinner!! Annars har jag inte tänkt på detta faktum!
Bodil:Jag undrar hur det känns att ha en av världens absolut bästa spelare i laget ”Henke”? En utom ordentlig person som förebild till alla svenska ungdomar som spelar fotboll, ödmjuk, står med båda fötterna på jorden trots sin rikedom. Det är bara att gratulera Er som får jobba med honom. Skånes största fan av Henke.
Bosse Nilsson:Det är förstås en stor fördel för hela klubben att ha en spelare av Henriks kaliber hos oss. Han blir mer och mer delaktig i våra tränarsamtal och tillför värdefull spelarerfarenhet i våra diskussioner.
Ollie:Av det du har sett av de andra skånska lagen hittills hur bra är de?
Bosse Nilsson:Svårt att svara på just nu, men jag tror att TFF blir minst lika bra som ifjol och MFF blir ganska säkert bättre än ifjol.
Hans:Vi vet alla att det krävs en bolltalang för att nå toppen. Vi vet också att det krävs hårt arbete. De vi däremot inte talar så mycket om är en spelares sociala talang. Det känns extra viktigt i ett land där laget allttid är större än den enskilde spelaren. Hur stor vikt lägger ni som klubb vid detta? Hur väl scoutar ni denna talang för att minimera risken att få en duktig bollspalare som inte har ”förutsättningar” att finna sig tillrätta och kunna fungera i gruppen?
Bosse Nilsson:Social talang kallar du det som vi brukar kalla karaktär. Visst är det en viktig egenskap för att bli riktigt framgångsrik. Det kan ofta vara litet svårare att bedöma denna egenskap än de rent fotbollsmässiga egenskaperna hos en spelare. Självklart behöver du i botten en god fotbollstalang och därutöver också denna sociala talang du nämner. Då får vi en ny Henrik Larsson!
Moderator:Nu är chatten med Helsingborgs tränare Bosse Nilsson slut. Tack för alla frågor!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista