1 av 2
Dagens lagfoto, Roland Nilsson, tränrare i Malmö FF tillsammans med Morgon i P4:s laguppställning, Ebba och Björn.
2 av 2
Värstingmaskinen, inget för Björn

BJÖRN: Körkort!

Alla har vi väl episoder från vår barndom som vi idogt försökt gömma under stenar av glömska och skam sedan de inträffade.

Det finns en tid för allt. Så. Nu. Dags att lyfta på några stenar och se vad som legat där nere bland mull och småkryp i alla dessa år.

Min fotbollskarriär är en sak. Jag tyckte i och för sig att det var rätt kul ett tag (bra var jag aldrig), men tanken att man kunde sluta när man tappade lusten - den slog mig aldrig.

Två mål gjorde jag i alla fall under sammanlagt kanske fem-sex säsonger. Det första var mot IK Tord (”fart och fläkt i lila dräkt”) och det andra hade det gemensamt med det första att jag inte ens försökte göra mål. Det bara blev så.

Sådana minnen flyter upp till ytan när man har allsvenska tränare i studion.

Några år senare var det dags för syslöjd i skolan och första momentet var att ta körkort. Som den pliktmänniska jag är uppfostrad till, klingade ordet körkort seriöst i mina öron och jag inbillade mig länge att det faktiskt var ett officiellt förarbevis som vi faktiskt ansökte om.

Turligt (och märkligt) nog klarade jag testet, fick ett körkort i form av en signerad bit papp med garnsömnad i hörnen och vårdade detta som om det vore ett äkta falskleg. Tills jag några år senare insåg att det bara var just en bit papp med garn i hörnen. Och att det inte var ett grovt brott att manövrera en symaskin även denna legitimation.

Allt handlar om inställning, om hur tidigt i livet man tar saker på alltför stort allvar. Min tes är att man enklast skiljer ängsliga och plikttrogna barn från fria och lekfulla genom att sätta dem i en veteranbil på närmaste nöjesfält. Blir ungen nervös över det plötsliga ansvaret att förfoga över ratten och rädd för att få bilen att spåra ur (trots att det är tekniskt omöjligt), då kommer han eller hon med stor sannolikhet att växa upp till en person som tror att körkort för symaskin är lika verkligt som ett körkort för bil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".