1 av 2
2 av 2

Lassse Holmqvist och Git Gay

När Skånetrafikens nya tåg ska döpas är både tv-mannen Lasse Holmqvist och revyprimadonnan Git Gay några av förslagen. Studiomannen Gert Thornberg kände dem båda väl.

Tv-personligheten, journalisten och författaren Lasse Holmqvist, föddes den 31 december 1930 i Malmö men växte upp i Osby. Han upptäcktes av radiochefen Gunnar Ollén när han studerade vid Lunds universitet. Lasse Holmqvist var en av pionjärerna inom svensk tv. Han dog 19 december 1996.

– Det var en gåva att få arbeta med Lasse Holmqvist, han var oerhört professionell, säger studiomannen Gert Thornberg som arbetade mycket med honom.

Ett av de starkaste minnena från deras samarbete var en gång när Lasse Holmqvist var sjuk de skulle göra ”Här är ditt liv”. Lasse Holmqvist trodde inte att han skulle klara sändningen istället skulle hans sambo Britt Bass ta den. Men när Lasse Holmqvist kom in i sin loge stod där blommor och det gjorde honom glad.

– Han kände att han var viktig och att han behövdes och trots att han var sjuk gick han in och tog sändningen själv, berättar Gert Thornberg.

Ett annat namn som många föreslår är revyprimadonnan Git Gay, eller Birgit Carp som hon egentligen hette. Hon föddes som Birgit Agda Holmberg, den 13 juli 1921 i Karlshamn men växte upp i Malmö där hon också fick sitt genombrott och bodde när hon dog den 2 juli 2007.

– Hon var en av mina närmsta vänner. Hon var unik, säger vännen Gert Thorberg.

Han minns henne som en människa som alltid var ung i själen och trots hennes epitet som revyprimadonna var hon ingen diva.

– Det var bara hennes yrke, säger Gert Thornberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".