Chatta om din deklaration

Chatt med Urban Jakobsson från Skatteverket inför årets deklaration.

Moderator:Hej och välkomna till chatten med Urban Jacobsson på Skatteupplysningen i Malmö. Vi håller på en timme.
Pär Gillheim:Hej jag sålde vår villa 2008 och köpte en ersättnings villa 2008. Denna ersättningsvilla har vi varit tvungna att renovera för ca 200000kr fins det någon möjlighet att göra avdrag för dessa kostnader i årets deklaration. Mvh Pär
Urban Jakobsson:Hej I årets deklaration kan du inte yrka några avdrag för detta. I slutet av maj kommer det att finnas en ansökan gällande ROT-avdrag på www.skatteverket.se. Den skickar du in och yrkar avdrag i nästa års deklaration.
Axel:Jag tjänar mycket pengar på poker. Ska jag ta upp detta i min deklaration?
Urban Jakobsson:Hej Alla inkomster ska redovisas i din inkomstdeklaration. Pokervinster från spel inom EU/EES området är dock skattefria. Du kan läsa mer om dtta om du söker på poker på www.skatteverket.se
Leif Andersson:Angående fastighets avgiften. Gäller begränsningsregeln 4% av hushållsinkomsten fortfarande? Jag deklarerar min inkomst i Norge och har endast ränteinkomster i Sverige.
Urban Jakobsson:Begränsningsreglen gäller endast pensionärer de ska endast betala 4% av sin inkomst i fastighetsavgift. Det är inte helt enkelt att ge ett generellt svar utifrån dina förutsättningar.
Monika N:Min mamma som avled sept 2008, har fått inkomstdeklarationen, behöver jag sända in den till skatteverket?
Urban Jakobsson:Ja, det måste du göra. Finns det säkerhetskoder på deklarationen kan du använda dem. I annat fall skriver du under med ditt namn och uppger ditt namn och personnummer under övriga upplysningar.
Lisette Troedss:Jag har ett kvitto på 16 000 för utförda jobb i min bostadsrätt. Har jag rätt att dra av dem och hur gör jag då?
Urban Jakobsson:Hej! ROT-avdraget gäller först fr.o.m. nästa års deklaration. Du kan alltså inte yrka avdrag för dessa kostnader i år.
lena grimshorn:Hej, min 20-åriga dotter ska deklarera själv för första gången. Hon tjänade inte så mycket pengar förra året att hon ska betala skatt på inkomst. Dock har hon sålt fonder (SEB). Dessa är redovisade i förtryckta deklarationsblanketten med försäljningsvärde samt vinst o skatt. Behöver hon då lämna ytterligare u1pplysningar/beräkningar kring detta? /Tack
Urban Jakobsson:Hej! Om det gäller fonder där vinst/förlust redan är redovisade på kontrolluppgifterna så behöver ni inte själva göra någon beräkning på blankett K4.
Liisen:Hej! Jag jobbar i danmark och betalar skatt i danmark.Ska jag skriva något om det när jag ska deklarera här i sverige
Urban Jakobsson:Ja, om din arbetsgivare inte har meddelat Skatteverket att du haft inkomst i Danmark så ska du själv nämna det på övriga upplysningar i din deklaration.
Ivan:Jag har köpt litteratur i tjänsten, hur mycket får jag dra av?
Urban Jakobsson:Hej! Vissa yrkeskategorier kan i vissa fall få avdrag för böcker och tidningar. detta förutsätter att arbetsgivaren inte tillhandahåller litteraturen om du är osäker yrka avdraget under övriga upplysningar.
Putte:Vilka fördelar får jag när jag deklarerar tidigt via webb eller sms
Urban Jakobsson:Du har möjlighet att få skatteåterbäring redan vecka 24. Det förutsätter dock att du anmält ett mottagarkonto. Det är dessutom ett enkelt och smidigt sätt att lämna in sin deklaration.
Marianne Olsson:Jag har två frågor om min deklaration: Förra året sålde jag mina föräldrars lägenhet, som båda avled. De hade gett ca 30.000 kr för den på 70-talet. Jag fick 1.400.000, så därför blir ju skatten enorm! Hur gör jag för att få uppskov? Fylla i någon blankett? Fråga 2: Jag köpte en annan lägenhet i samma tid. Minskar detta vinstskatten? Tacksam för svar, Urban.
Urban Jakobsson:Om det är så att du ärvde huset förra året och därefter sålde det så har du ingen möjlighet att begära uppskov med vinsten. Det krävs att man varit bosatt i huset i mer än ett år omedelbart före försäljningen eller tre av de fem senaste åren.
stina:jag har flyttat och undrar om flyttkostnaderna räknas som hushållsnära tjänster? flyttstädningen bör väl i alla fall räknas till hushållsnära tjänster?
Urban Jakobsson:Hej! Flyttstädningen är en hushållsnära tjänst som du kan ansöka om skattereduktion för. Flyttkostnaderna i övrigt kan du inte yrka avdrag för.
Liisen:Hej Igen! Hur ska jag då göra, ska jag skriva hur mycket jag har tjänat och hur mycket jag har betalat i skatt.
Urban Jakobsson:Hej igen. Precis.Du skriver under övriga upplysningar hur mycket du har tjänat och hur mycket skatt som arbetsgivaren gjort avdrag med.
Erik Svensson:Hej Om man har deklarerat elektroniskt med e-leg. och man kommer på att man måste ändra några uppgifter. Kan man göra detta då? Och hur då? Mvh/Erik
Urban Jakobsson:Hej. Du kan logga in igen och ändra dina uppgifter. Det är alltid senast inlämnade uppgifter som ligger som underlag till beslut.
Beertil pension:Hur kommer det sig att jag som pensionär alltid får efterskatt? Har jag några avdrag jag kan göra? är handikappad med många resor till sjukhuset och läkare?
Urban Jakobsson:Hej. Jag tycker att du ska ansöka om jämkning för att få en individuell skatteuträkning. Förmodligen beror din kvarskatt på att du får pension utbetald från fler än en. Avdrag kan inte yrkas för denna typ av kostnader.
Daniel:Hej, Jag har en näringsverksamhet och undrar gällande expansionsfond. Om man är osäker på uträkningen kan man notera detta på övriga uppslyningar till Er.?
Urban Jakobsson:Hej. Du kan yrka detta på övriga upplysningar. Om du är osäker kan du ringa Skatteupplysningen och höra efter.
Daniel:Hej, Om man är osäker på något när man deklarerat och skriver detta under övriga upplysningar. Kontrollerar Ni detta då till mig? Det måste vara bättre att informera Er innan annars kanske man får straff om något skulle vara tokigt. Tacksam för svar.
Urban Jakobsson:Hej. Allt som skrivs under övriga upplysningar läser vi igenom. Precis som du skriver är det bättre att du skriver under övriga upplysningar och öppet yrkar ditt avdrag.
Jörgen:Hej. Jag får göra extra avdrag för resor till och från jobbet. Vi bor en bra bit utanför Malmö. Min fru åker med dagligen. Får hon också göra det extra avdraget för resor till/från jobbet?
Urban Jakobsson:Hej. Något extra avdrag får man inte göra. Den som har betalt yrkar avdraget i sin deklaration. Om din hustru betaler hälften yrkar hon avdrag för den del hon betalt.
pia:Hej måste man betala en restskatt om personen har gått bort och hade -minus på sitt konto på bouppteckningen.
Urban Jakobsson:Hej. Om det inte finns några tillgångar i dödsboet så finns det ingen möjlighet att betala någon kvarskatt. Detta under förutsättningar att det inte fanns några pengar i dödsboet vid bouppteckningen.
Monika N:Var kan jag få blankett för rotavdrag, skall byta värmepanna i höst?
Urban Jakobsson:Hej. Den kan du ladda ned ansökan från www.skatteverket.se i mitten/slutet av maj.
Peter:Hej Urban. Jag sköter en del deklarationer till olika privatpersoner, Skall jag skriva mina uppgifter någonstans, att det är jag som gjort deklarationerna.? Mvh/Peter
Urban Jakobsson:Hej. Nej det ska du inte göra. Det är den skattskyldige som själv skriver under sin deklaration och är ansvarig för lämnade uppgifter.
Daniel:Hej igen Urban. Om övriga upplysningar fältet ej räcker när man skriver kan man skriva med en bilaga till deklarationen? Mvh/Daniel
Urban Jakobsson:Hej! Ja, du kan lämna med en bilaga med din inkomstdeklaration. Deklarerar du på internet så får du skicka en bilaga till ditt lokala skattekontor
Berra G:Vilka områden kommer skatteverket att granska särskilt i år?
Urban Jakobsson:Hej! Den frågan kan jag inte hjälpa dig med.
lena grimshorn:Hej vi har efter mycket överklagande nu fått rätt betr vårt taxeringsvärde på sommarhuset och fått värderingen sänkt med 50%! Kan vi begära tillbaka tidigare inbetald skatt, som alltså är för mycket, och i så fall hur? / tack
Urban Jakobsson:Hej! Du får skicka in en omprövning till ditt lokala skattekontor.
Kaj:Är det korrekt uppfattat att man inte kan göra några ROT avdrag i årets deklaration, utan först nästa år? Och då även för arbete utfört 2008?
Urban Jakobsson:Det stämmer att det är i nästa års deklaration som du får avdrag för ditt Rot-avdrag. Glöm inte att skicka ansökan för Rot-arbeten. Detta gäller då arbeten som är utförda från den 8 december 2008.
Nils:Hej, Finns det någon kurs/information man kan gå på hos Er under året eller är det bara inför deklarationerna?
Urban Jakobsson:Hej. Skatteverket har under hela året olika typer av kurser och informationsträffar. Du hittar dem enkelt på www.skatteverket.se.
Jonas Karlsson:Hej När får man sedan besked om sin deklaration och slutgiltig skatt att betala eller får tillbaka, när Ni gått igenom dom?
Urban Jakobsson:Hej. Det finns fyra olika skatteuttag under året. Vecka 24 får de flesta privatpersoner som deklarerat elektroniskt och har mottagarkonto registrerat sin skatt tillbaka. Sedan finns det uttag i aug, sep och dec.
Moderator:Vi har nu tio minuter kvar av chatten. Vi har redan fått många frågor och Urban Jacobsson svarar en stund till.
Urban Jakobsson:Hej. Om du har lämnat deklarationer för de tidigare åren så har skatteverket uppgift om ditt underskott. Detta underskott läggs ihop med årets underskott.
Sonja:Granskas alla deklarationer om inte, hur går urvalet till?
Urban Jakobsson:Hej. Alla deklarationer läses in och kontrolleras. Tyvärr arbetar jag inte med granskning.
Magnus Paulsson:Hej. Jag tänkte göra min deklaration på internet. Finns det övriga upplysningar fält där eller det kan man inte skriva på nätet?
Urban Jakobsson:Hej. Om du deklararerar med e-leg eller bank-id kan du lämna övriga upplysningar.
Björn:Som borgensman får jag göra avdrag för av mig betalda räntor?
Urban Jakobsson:Hej. Den som har betalt utgiftsräntorna har rätt till avdrag för dem. Om räntorna inte är med på din kontrolluppgift får du själv lägga till dem samt skriva under övriga upplysningar om vems räntor du betalt. Vidare ska den person, vars räntor du betalt, ändra detta i sin deklaration.
Daniel:Hej Kan man deklarera förenklat årsbokslut iår även om man inte gjort det förra året?
Urban Jakobsson:Hej. Om du har en enskild näringsverksamhet kan du deklarera denna på webben. Det krävs dock att du har en e-legitimation. Reglerna för vem som kan använda sig utav förenklat årsbokslut hittar du på www.skatteverket.se
Åke Jönsson:hej har 1,5 mil till jobbet får jag dra av det o hur mycket åke
Urban Jakobsson:Hej. För att kunna yrka avdrag för resor till och från arbetet krävs det att avståndet är minst 5 km. Du ska dessutom ha gjort en tidsvinst på minst 2 timmar per dag för fram- och återresa, jämfört med om du åkt kollektivt.’ Uppfyller du kraven är det 18,5 kr/mil som du kan yrka avdrag med. Du måste kunna styrka dina kostnader och att du uppfyller kraven.
Björn Lundberg:Jag betalar ränta och amortering på ett banklån som borgensman, får jag göra avdrag för ränta som jag betalt? Alt. får jag göra förlustavdrag på batalt belopp? Får jag göra något avdrag alls?
Urban Jakobsson:Hej. Det är den som betalt utgiftsräntorna och är betalningsansvarig för skulden som har rätt till avdraget. För att skatteverket ska få uppgift om detta får du ta upp utgiftsräntan samt skriva under övriga upplysningar vad betalningen avser samt vem. Motsvarande information ska lämnas av din motpart.
Terje:Jag har splittade aktier hur ska jag redovisa detta i deklarationen?
Urban Jakobsson:Hej. Om det bara har varit en split ska detta inte redovisas. Skulle det vara så att aktier också blivit inlösta ska det redovisas på blankett K4. På www.skatteverket.se kan du under aktiehistorik hitta information som gäller dina aktier.
Fredric Strimel:Hej, Jag arbetade under 2008 på annan ort i ca 7 månader har verkligen reglerna ändrats så att jag bara får dra av för mina ökande kostnader för en utav de månaderna? Hur mycket per dag får jag dra av och hur många dagar får jag dra av?
Urban Jakobsson:Hej. För att överhuvudtaget få avdrag krävs att du övernattar på arbetsorten och att avståndet mellan bostadsorten och arbetsorten är större än 50 km. Om du arbetar på annan ort i Sverige är schablonavdraget 105 kr per hel dag under den första månaden för ökade utgifter för måltider och småutgifter. För boendet får du avdrag för vad du faktiskt har betalt. Om du har haft utgifter för boende, men inte kan visa storleken av dem, får du göra avdrag med 105 kr per natt. För hemresor kan du få avdrag med högst en resa per vecka med billigaste färdsättet. Du kan läsa mer om detta i skatteverkets broschyr ”Dags att deklarera”.
Moderator:Chatten om skattefrågor inför deklarationen med Urban Jacobsson från Skatteverket är nu avslutad. Tack för alla frågor!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".