Anna Krahner

Anna Krahner har läst meteorologiutbildningen vid universitetet i Lund och Köpenhamn. September 2008 började hon att jobba på SMHI i Malmö.

Andra jobb?
Mest kortvariga jobb, från barnskötare i England, servitris i Grekland till diverse fruktplockningsjobb i Australien. Här hemma har jag jobbat mycket inom äldrevården, men även provat på att jobba på en forskningsavdelning en sommar på Risö i Danmark.
 
Varför blev du intresserad av väder?
Gick samhällsvetenskapligt program på gymnasiet, så från början hade jag tänkt mig en helt annan yrkesinriktning. Men har alltid tyckt matematik var roligt, så jag bestämde mig för att läsa in de naturvetenskapliga ämnena och därefter var det mest slumpen som avgjorde.


Fördelar/Nackdelar med jobbet?
En klar fördel är variationen med jobbet. En dag är inte en annan lik vilket gör att man hela tiden utvecklas och lär sig nya saker. Nackdel med jobbet är arbetstiderna.


Har du några andra intressen?
Jag har många olika intressen, varav ett är flygning. Har hållit på med segelflygning sedan ett par år tillbaks. Tycker även om att resa, laga mat, träna och då gärna simning.


Någon speciell (väder-)händelse du minns?
6:e januari 2008 var jag på väg till Malmö, men fick ganska snabbt ställa in eftersom jag knappt kunde ta mig till busshållsplatsen. Ett snöfallsområde drog in över Götaland och i Skåne föll underkyld nederbörd vilket orsakade halka och stora trafikproblem.


Vilka särskilda egenskaper anser du krävs av en meteorolog?
Att hela tiden ligga steget före och snabbt kunna sätta ned foten för att göra en bra prognos. Social kompetens och stresstålig.