BJÖRN: Vad är det som gör att det svänger?

Marie Bergmans fråga till Louise Hoffsten i svensktoppsstafetten klassar jag som den bästa hittills: vad är det som gör att det svänger?

Jag trodde inte att det fanns ett svar på frågan, mer än trista sanningar som att "det känner man" eller "det är subjektivt". Men enligt Louise handlar det om pauserna och mellanrummen mellan tonerna. Jag tror att hon är något på spåren.

För några år sedan intervjuade jag Nisse Hellberg och bad om några tips om jag någon gång skulle få för mig att starta ett Wilmer X-coverband. Han verkade inte direkt peppad på idén, men gav mig ändå rådet att i så fall lyssna in mig massor på Rolling Stones. Tesen var att ska det svänga som Wilmer så måste man gå till källan för att hitta det riktiga svänget. Och på samma sätt, sa Nisse, så skulle jag inte lyssna på Stones om jag någon gång skulle spela Stones-covers. Då var det mer Muddy Waters som gällde.

Jag tror att även Nisse var något på spåren.

Ta det som en uppmaning: om du hittar något du gillar, gräv ännu djupare och jag lovar att det kommer att svänga.

Själv har jag en japansk Hammondorgel hemma som jag idogt försöker få att svänga. Än så länge svänger den inte nämnvärt.

Jag tror inte att det beror så mycket på själva orgeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista