Chatt om husköp

Undvik fällorna så att husköpet blir ett rent nöje. Chatten med Åsa Holstein gav svar på en rad frågor som kan underlätta husköpet.

Moderator: Klockan 8 öppnar chatten med Åsa Holstein. Den är öppen till klockan 9, Välkomna och ställ fågor!
Björn: Vad menas med dolda fel egentligen?
Åsa Holstein: Det är ett fel som varken säljaren eller köparen kände till och som köparen vid en noggrann undersökning inte har kunnat upptäcka. Felet ska ha funnits vid köpet och man måste ta i beräkning hur gammalt huset är, vilket pris du gett och vilket skick huset är i. Med andra ord är det svårare att få felet definierat som dolt om huset är gammalt, t ex 100 år. Är huset är slitet och du köpt det relativt billigt är det svårt att få ersättning för dolda fel från säljaren. Som du märker är det svårt att definiera begreppet, därför är det så oerhört viktigt att ha en rejäl besiktning före köpet. Samt även att kolla andra saker, som t ex radon, el, brunnsvatten, tomtgränser, bygglov och servitut.
Lina i Eslöv: hur ska jag och min man hitta en oberoende besiktiningsman när vi ska göra vårt största köp nånsin?
Åsa Holstein: SBR, Svenska Byggingenjörers Riksförbund, har godkända och certifierade besiktningsmän (www.bygging.se). Begär att få referenser och fråga noggrant vad som ingår och inte ingår i besiktningen. Välj en besiktningsman med fuktmätningsutrustning, alla har nämligen inte det. Fukt är ju det största problemet med hus, i synnerhet här i Skåne. Lycka till!
pia: vad är det första man ska tänka på om man köper hus???
Åsa Holstein: Stressa inte utan ta god tid på dig att gå igenom kontraktet hemma. Är det något du tycker verkar konstigt, dra dig inte för att be att mäklaren förklarar och ev ändrar. Är du fortfarande inte nöjd kan du be att din bankman eller en jurist tittar igenom handlingarna. Naturligtvis bör du även ha ett lånelöfte från din bank innan du slår till. Då vet du exakt hur mycket pengar du har råd att handla för. Det besparar dig mycket tid. Du ska även ha sparat en hel del pengar innan du kan köpa hus. Vill du köpa ett hus på tre miljoner kan lagfarts- och pantbrevskostnader bli så höga som drygt 100 000 kronor. Sedan ska konstantinsatsen vanligtvis betalas vid kontraktsskrivningen, vilket brukar vara 10 procent av huspriset. Så i det här fallet ska du alltså ha sparat drygt 400 000 kronor innan du kan slå till. Sedan tillkommer kostnader för besiktningar, flytt, etc.
Sten: undrar om man kan dra sig ur köpet - om man redan har betalat handpenning?
Åsa Holstein: Det beror på hur kontraktet är skrivet. I normalfallet brukar man inte kunna dra sig ur köpet, utan handpenningen förfaller om du drar dig ur utan giltig anledning. Det kan även hända att du blir skyldig mer än handpenningen, om du har otur. Om exempelvis säljaren säljer huset till nästa familj på tur, till ett lägre pris än ni kom överens om, kan du bli skadeståndsskyldig för även den delen. Samt extrakostnader som eventuellt tillkommer på grund av detta. Prata med mäklaren och ev en jurist på banken eller mäklarens branschförbund, så att du kan ta ställning till hur du vill göra. Lycka till!
Nisse i Landskr: Finns det nån chans att få rätt mot säljaren om man upptäcker fel efter att man flyttat in?
Åsa Holstein: Det kan vara krångligt och tidsödande men det beror naturligtvis på vid för slags fel ni hittat och om det är stort eller litet. Frågan också om du uppfyllt din undersökningsplikt och haft en rejäl besiktning? I och för sig kan du alltid kontakta säljaren och berätta vad för slags fel du hittat och se vad du får för reaktion. En del är lätta att ha att göra med. Mäklaren bör även hjälpa och stötta i sådana här fall. Du kan även kontakta konsumentvägledaren i din kommun, som brukar vara duktig på detta.
Gullan: Vad ska man tänka på att kolla upp när det gäller våtutrymme? Tänker på renoverade toaletter tillexempel. Vilka kvitton måste man få se osv?
Åsa Holstein: Be att få se kvitton på hela arbetet. Nöj det inte med beskedet att "jag kan inte hitta kvittona just nu, de får du senare!" I annat fall kan du stå där med ett badrum där försäkringen inte gäller. Ring även gärna till dem som utfört arbetet för att försäkra dig om att det är utfört enligt branschregler. Du kan även kontakta ditt försäkringsbolag för att höra vad de kräver vid badrumsrenovering, reglerna ändras ständigt.
karin: hur kan man veta att man kan lita på mäklaren?
Åsa Holstein: Det finns inget enkelt svar på den frågan. Mäklaren kan ju ha missuppfattat något säljaren har sagt, så ta allt en mäklare säger med en nypa salt. Dubbelkolla allt. Tänk även på att mäklaren står närmast säljaren, eftersom mäklarprovisionen oftast är baserad på huspriset. Likadant med köpekontraktet, var inte rädd för att förhandla och stryka/lägga till i kontraktet.
Moderator: Moderator: Nu är chatten öppen i 5 minuter till!
Sten: Finns det något (speciellt) som man borde kolla när man köper ett nybygge?
Åsa Holstein: Oj, det finns flera böcker skrivna i ämnet, så besök gärna ditt bibliotek. Du kan även få bra information på www.byggahus.se.
Husintresserad: Om man är två som bjuder över varandra på ett husköp sen hoppar den ene av. Vilket pris gäller då det från början eller det jag bjudit sist? OBS! Den ene hoppar av alltså lägger sig inte!
Åsa Holstein: Det bör vara ditt senaste bud som gäller. I annat fall kan ju den andra familjen komma tillbaka, de var ju villiga att betala mer. Naturligtvis kan du chansa och återgå till ditt första bud om du vill, men då kanske du riskerar att förlora huset?
Moderator: Nu stängs chatten med Åsa Holstein. Tack för alla frågor och svar!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".