Tisdag 11 augusti

Ordförandeskap bra för Sverige

Under hösten är Sverige ordförandeland i EU. Det innebär hårt jobb för statsminister Fredrik Reinfeldt. Men statsvetaren Malena Rosén Sundström vid Lunds universitet är säker på att ordförandeskapet är bra både för Sverige och för unionen.

Hör hovreportern om förlovningen

Ännu en prinsessa förlovar sig nu. Senare i dag tisdag håller hovet presskonferens om prinsessan Madeleines förlovning med pojkvännen Jonas Bergström. Paret träffades redan 2002. När bröllopet ska hållas är inte bestämt, men klart är att det blir efter kronprinsessan Victorias bröllop och riksdagsvalet nästa år.

Kvällspostens hovreporter Olle Berggren blev både överraskad och inte över nyheten.

Därför är knutarna vita

Självägande bönder ville markera mot storbolagen och visa att de ägde sina stugor själva - så förklarar historieprofessorn Kalle Bäck varför vita knutar på röda stugor kommit att bli så vanliga i Sverige. I dagens fundering förklarar han också varför de röda stugorna aldrig blivit vanliga i södra Skåne, södra Halland och Blekinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista