Chatt om kortbedrägerier

Onsdagen den 14 oktober chattade kriminalinspektör Magnus Fornell som arbetar på Malmöpolisens bedrägerirotel. Han har specialiserat sig på kontokortsbedrägerier och är kortkaparnas fiende nummer ett.

Moderator:Välkomna till chatten med Magnus Fornell från Malmöpolisens bedrägerirotel. Vi håller på i en timma fram till klockan 09.00
Lisa K:Hur kan man skydda sig mot skimning?
Magnus Fornell:Tyvärr går det inte att skydda sig. ´Det bästa är att använda sunt förnuft. Det finns tillfällen där man absolut inte skall betala med kreditkort. "Lägga kortet i baren" är sådant ex. som man inte skall göra.
Ewert Nilsson:Det kanske inte är rätt sorts fråga,men när någon blivit bedragen på pengar så står banken för förlusten ,men var tar banken pengarna ifrån,dras det på bankdirektörens lön o bonus,nä i slutändan är det kunden som får betala !!!!!!
Magnus Fornell:Den informationen som jag har fått är att bankerna via avgifterna får in de pengar som man ersätter de drabbade kunderna med. Det är alla kortkunder som står för förlusterna.
Kenneth:Vem kan trycka på i det här? Är det jag som kund, affärerna eller bankerna?
Magnus Fornell:Det är vi alla tillsammans. När jag föreläser i ämnet så uppmanar jag alla att när de handlar i butiker så ifrågasätt varför butiken inte använder det mer säkra chipbetalningen. Det bästa är ifall man vägrar att handla i butiker som inte har chipterminaler som är aktiverade.
Terje b:Hur är uppklarningsprocenten på kontokortsbedrägerier?
Magnus Fornell:I Malmö har vi en bra uppklarningsprocent. Tyvärr arbetar skimminggruppen enbart i Malmö. I andra delar av Skåne och övriga Sverige är det betydligt sämre med uppklarningen. Det beror på hur man vill prioritera denna typ av brott. I många fall kan polismyndigheter inte den kunskap som krävs för att utreda kreditkortsbrott.
Lennart S:son:Hör i nyheterna nu på morgonen att 10 000 kort måste bytas ut för att någon har kommit åt uppgifter från kortens magnetremsor. Är säkerheten för dålig? Går det att hålla dessa uppgifter så säkra som det behövs?
Magnus Fornell:Det går aldrig att garantera 100% säkerhet. Bankerna och kreditkortsföretagen arbetar kontinuerligt med att förbättra säkerheten. Tyvärr ligger de kriminella steget före hela tiden. Det är först efteråt som vi vet vilka metoder de använder sig av. Idag ligger banker, kreditkortsföretag och polisen ( i Malmö ) steget efter.
Lotta Haraldsso:Är det läge att börja använda kontanter igen?
Magnus Fornell:Nej! Ingen vill att vi skall gå tillbaka till kontanthanteringen. Det kostar enorma belopp att hantera kontanter med de olika negativa följder som kan uppstå. Kreditkort är ett riktigt bra betalningsmedel ifall vi hade fått de säkra system som redan finns på marknaden.
Therese:Går det inte att göra säkrare kort?
Magnus Fornell:Vi har redan säkra kort men vi skall använda den säkra funktionen som finns på kortet. Ett kreditkort består av två olika betalsystem. Magnetfält och chip. Magnetfältet är enkelt ett videoband som har klistrats på ett plastkort. Informationen ligger helt öppet. Det är detta som de kriminella använder sig av. De utnyttjar kortets svaga punkt. Chipen är mycket svårare att kopiera och missbruka. Det finns andra system som prövas men som inte har slagit igenom. Ett sätt som finns är att vid betalning kommer ett meddelande via SMS till kortinnehavarens mobiltelefon som kvittens. Missbrukas kortet får kortinnehavaren besked i samma stund som kortet används.
Karl Erik:Hur ska jag bete mig? jag vill inte gå omkring med kontanter på mig - då blir jag rånad. Jag vill inte använda kontokortet var som helst framförallt inte lämna det i från mig och automaterna kan vara skimmade? hur bete sig?
Magnus Fornell:Jag anser att du skall använda både kontanter och kort. Kontanter till mindre inköp och vid tillfällen du inte vill använda kortet. Ett tips är att när du handlar i t.ex. matbutiken, passa på att ta ut pengar samtidigt. Det idealiska är att få en rundgång på kontanter i lokala butiker. Håller med dig om att aldrig lämna ifrån sig kortet. Det bästa är när du själv stoppar in kortet i kortterminalen med chipfunktionen. Du slår pinkoden och du tar själv ut kortet. Detta är det bästa för alla parter. Störst risk är i t.ex. restaurang, taxi etc.
kristina i lund:Kan man inte kräva av affärerna att de bara använder kort med chip?
Magnus Fornell:Hade jag fått bestämma hade köp gjorts enbart med chip. Problemet är att det finns länder i världen som inte vill använda chip t.ex. USA. USA bestämmer allt när det gäller kreditkort. När det kommer turister utanför EU så måste de kunna använda sina kreditkort. Det är en svår balansgång mellan säkerhet och användning av kort. Idag är nästan alla svenska kreditkort utrustade med chip. Bankerna har satsat stora belopp på korten. Svagheten ligger hos butikerna. De har många gånger chipterminaler men har inte aktiverat chipfunktionen. Anledningen är en diskussion om vem som skall betala uppgraderingen av terminalen. Idag kostar det ca 5 000 kr att aktivera mjukvaran för en terminal.
Magnus:Går det att stoppa kontokortsbedrägerierna?
Magnus Fornell:Det går inte att stoppa bedrägerierna. Vi kan endast försöka minimera förlusterna. Kan vi samarbeta, bank - kreditkortsföretag - företag - polis då har vi kommit riktigt långt. I Sverige / svenska kortkunder skulle vi komma långt i kortsäkerheten om alla hade använt sig av de säkrare systemen som redan finns idag. De kreditkortsföretag som använder sig av magnetfältsfunktionen kommer även i fortsättningen vara utsatta för kortbedrägerier.
Moderator:Chatten om kontokortsbedrägerier är snart slut. Magnus Fornell från Malmöpolisens bedrägerirotel svarar på frågor i ytterkligare tio minuter. Passa på att ställa din fråga nu.
Börje:Jag tycker det är jättemotstridigt, handeln vill att vi ska använda kort, korten skimmas, vad ska jag som kund göra?
Magnus Fornell:Idag finns det banker som satsar på säkrare kort. T.ex. Handelsbanken har funktionen att du kan gå in och spärra ditt eget kort för köp på internet och köp i utlandet. Detta är en stor förbättring i kortsäkerhet. Swedbank har den funktionen att du kan skapa engångskort för köp på internet. Prata med din bank och se vilka möjligheter de har att öka kortsäkerheten. När ett kort skimmas är det enbart informationen på magnetfältet som avläses. Hade vi tagit bort magnetfältet hade kortsäkerheten ökat till nästan 100%. Problemet är att du inte kan använda kortet i vissa länder. Använd sund förnuft. Var ifrågasättande. Använd kontanter vid tveksamhet vid kortbetalning.
susanne:Går det att få tag på dem som ligger bakom kortbedrägerierna?
Magnus Fornell:De vi får tag idag är de s.k. målvakterna. När det gäller personerna som ligger snäppet över är det betydligt svårare men vi i Malmö har även här lyckats med att få tag i några huvudmän varav en dömdes nyligen till långt fängelsestraff. Jag är tyvärr betydligt mer pessimistisk när det gäller övriga landet när det gäller denna typ av utredning.
tette:Vilka ligger bakom den här typen av brottsligthet?
Magnus Fornell:Det är grovt kriminella ligor. Det är detta missbedömning som polisen gjorde i början när denna typ av brottslighet dök upp. Vi trodde att det var ungdomar som höll på med detta. Efter hand när vi fick information så förstod vi allvaret i hela situationen. Därav tog polisledningen för Skåne beslutet att starta upp en specialenhet "skimminggruppen" där jag fick ansvaret som operativ chef.
Anita:Om jag har rätt för mig så spelar det ingen roll att de kommer med maskinen till er,de kan gå in redigera det efteråt.På en fest en gång var där en som hade butik för många år sen och det blev ett fel när kunden gjorde sin tran..så hon rättade till det själv.
Magnus Fornell:Dagens terminaler skall vara utformade på ett sådant sätt att inget sparas i terminalen. Terminalen kopplas upp mot ett betaltjänstföretag och kontroll av kortet görs samtidigt som köpet genomförs. Idag skall det inte vara möjligt att kunna manipulera kortuppgifter i efterhand. Det har införts ett säkerhetssystem som heter PCI DSS där det anges hur kreditkortsinformation skall hanteras. Det är betydligt hårdare krav på korthantering idag än bara för ca 6 månader.
Mats Eriksson:Men det här med att de "kommer ut" med terminalen på restaurangerna när man skall betala är väl ändå en större risk? Det finns absolut inte något sätt att dölja att någon annan ser vilken kod man slår in, och man skall väl inte behöva dyka ner under bordet för att kunna slå koden?
Magnus Fornell:Håll handen över terminalen när du slår pin-koden.
Camilla:Jag vet att man helst inte ska använda sitt kort på nätet men om man har t.ex PayPal där du inte behöver skriva in kortnummer vid betalningar, hur säkert är det? Jag har ju ändå lämnat ifrån mig mitt kortnummer till PayPal en gång i tiden. Vilket är det säkraste sättet?
Magnus Fornell:Jag ser inga problem med att använda kortet på nätet. Jag köper själv mycket på nätet. Paypal är en del av vårt betalsystem. När du gör ett köp på internet får företaget inga kreditkortsuppgifter. Uppgifterna går istället till olika betaltjänstföretag. PayPal är ett företag som finns till för att öka säkerheten på nätet. Det kommer alltid finnas aktörer på internet som får tillgång till kreditkortsuppgifterna. Gör en bedömning av varje tilfälle när du skall handla. Är företaget / betaltjänstföretaget trovärdigt.
Moderator:Chatten om kontokortsbedrägerier med Magnus Fornell från Malmöpolisens bedrägerirotel är nu slut. Tack för alla frågor och svar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".