EBBA: Inget haveri idag

2009-10-15
Du som vaknar tidigt på mornarna hörde kanske hur sändningen slocknade igår klockan nio minuter över sex. Just när sportradion rapporterade om vinnare och förlorare hände något ovanligt. Sändningen bröts. Det blev knäpptyst.

Om morgonredaktionen mot alla odds inte hade vaknat ordentligt, kan jag meddela att den var rask och alert inom tre illröda sekunder. När en sådan här incident inträffar, startar en febril aktivitet.

Uffe Lindström på trafiken lyckades inte få ut sina meddelanden, mina försök att säga godmorgon till dig som lyssnar fungerade inte och möjligheten att sätta igång musik hade fullständigt gått i baklås.

TYST vrålade jag så högt att det hördes upp till Hallandsåsen. Samtidigt greppade producent Ann-Marie telefonen. Inledningsvis kollade jag över alla reglar och knappar i kontrollbordet, inställningar, programmen i datorerna och försökte hitta var felet kunde finnas. Under tiden ringde Ann-Marie våra tekniker för att få hjälp. Efter tre minuter sa det klick, och pang så fungerade allt igen. Musiken hördes, våra mikrofoner fick liv och allt var som vanligt. Vad hände? Hela redaktionen såg ut som frågetecken.
Mycket fort kom det in flera tekniker till radion. Om en sändning bryts får teknikerna larm på sina telefoner (redan innan Ann-Marie hinner ringa) och de kastar sig iväg för att få fason på P4. Väl framme på radion gjorde de vad de kunde för att förhindra ett nytt eventuellt avbrott, som faktiskt hade kunnat komma när som helst. Leif, Janne och Hans-Bertil försökte bilda sig en uppfattning kring morgonens händelse och letade fel, frågade om vad som hänt och kollade i systemen vad som hade gått snett.

Det är fantastiskt att ha så nogranna och bra kollegor, som till sitt yttersa jobbar för att allt ska fungera. Imorse var det inga problem med kontrollbordet. 

Imorgon är jag ledig. Sovmorgon, långfrukost ochj höstpromenad står på schemat. Erik och Svjetlana finns i radion när vi vaknar.
Hörs på måndag!
/Ebba


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".