Recept på varm choklad

Man dricker olika varianter av varm choklad i olika delar av världen. Här följer tre distinkta recept som chokladmakare Agneta Sædén samlat på sig, varav det sista bygger på "originalet", gjort av egenrostade kakaobönor och råsocker.

Varm choklad från Karibien
(ca 2 portioner)

125 g riven mörk choklad eller 2 msk kakaopulver
½ liter gammaldags mjölk
2 msk muscovadosocker
½ vaniljstång
½ kanelstång eller ½–1 tsk malen kanel
en nypa riven muskotnöt
eventuellt ½ dl rostade jordnötter eller mandlar

Blanda den rivna chokladen (eller kakaopulvret), muscovadosockret och en liten del av mjölken i en skål. Dela vaniljstången och lägg den tillsammans med en nypa riven muskot och kanelstången (eller kanelpulvret) i en kastrull med resten av mjölken och värm upp. Häll i chokladblandningen från skålen i kastrullen och ta bort den från spisen och rör om omsorgsfullt. Krossa eventuellt lite rostade jordnötter eller mandel i en mortel för att hälla över koppen.

Traditionell dryck från Karibien introducerad i England
av Sir Hans Sloane efter en resa till Jamaica


Varm choklad från Brasilien

(ca 2 portioner)

125 g riven mörk choklad eller 2 msk kakaopulver
½ liter gammaldags mjölk
50 g muscovadosocker
4–5 msk espresso eller starkt kaffe
eventuellt 1 dl vatten

Blanda ner kakaopulvret eller smält ned den rivna chokladen i mjölken och värm upp. Man kan eventuellt lösa kakaopulvret eller den rivna chokladen i 1 dl vatten som man kokar upp, men då bör man dock värma upp mjölken innan den slås i kastrullen med vattenchokladlösningen. Häll därefter i kaffet och muscovadosockret och vispa hårt tills alla ingredienser är väl blandade. Servera omgående!

Såsom man ofta i Brasilien dricker sin choklad,
där man för övrigt älskar socker


Varm choklad
(originalet)
(ca 2 portioner)

Till chokladen:
40 g (2 delar) rostade och skalade kakaobönor
20 g (1 del) råsocker

Till drycken:
½ liter gammaldags mjölk

1. Rosta kakaobönorna på medelvärme i en tjockbottnad kastrull på spisen, precis som när man rostar mandel. Rör konstant så ett de inte bränns. Efter ett cirka 10 – 20 minuter börjar det dofta svagt av ”fudge”, kanske hörs då också små ”poppande ljud”, och då är det färdigrostat.

2. Skala kakaobönorna för hand, vilket är enklast medn de är varma.

3. Lägg de skalade bönorna i en köksmixer och kör på högsta hastighet tills konsistensen är som jordnötssmör. Häll i råsockret och mixa tills allt tills det blir en kräm eller svagt flytande.

4a. Häll kakaomassan i en kastrull med mjölken och värm upp medan du vispar tills ånga börjar strimla uppåt. Vispa upp ett skum och servera!

4b. Vill du dricka chokladen senare kan du gjuta den i formar, t ex i botten på muffinsformar. I detta fallet med circa 60 gram choklad så häll lika myket i två formar; 30 gram räcker till en kopp.

Detta recept gör en 66-procentig choklad, som både är nyttig och god. Experimentera gärna med mängder tills du hittat din egen favorit.


Så här gör man egen choklad, från scratch!

Titta och se på filmen hur enkelt man kan göra choklad. Ideella föreningen Cocoa Bello bjuder här på en instruktionsfilm inspelad i Namau, Fiji, tillsammans med kakaobönder under en workshop i hur man gör choklad från kakaobönor, precis som i receptet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista