Anne Lundberg – Årets Skåning 2009

Hon vann lyssnarnas hjärta

Programledaren Anne Lundberg blev märkbart rörd när hon överraskades på jobbet av Janne Wieslander med beskedet om att P4 Radio Kristianstads och P4 Radio Malmöhus lyssnare utsett henne till Årets Skåning 2009.

Anne Lundberg står i kopieringsrummet för att scanna stillbilder till redigeringen av ett inslag om konstnären Gudmar Olofsson till den kommande säsongen av Antikrundan när Janne Wieslander överraskar henne. Janne ber henne läsa upp lappen där det står:

"Grattis Anne Lundberg! Lyssnarna i P4 Radio Kristianstad och P4 Radio Malmöhus har utsett dig till Årets Skåning 2009"

– Jag som trodde du var här för att göra ett inslag om vaktmästeriet, utbrister Anne Lundberg, skrattande.

– Vad lyssnarna är gulliga som har utsett mig, säger hon och ger Janne Wieslander en kram.

Hon känner sig hedrad av utmärkelsen eftersom hon tror att det är svårare att bli folkkär på hemmaplan. Själv älskar hon Skåne.

– Skåne är Sveriges hjärta, här finns en anda av framtidstro som inte finns någon annanstans, säger Anne Lundberg som brukar tjata på alla sina vänner att flytta hit.

– Stockholm är ju glesbygd jämfört med Skåne, konstaterar hon.

Himlen kan vänta – hur gick det?

Anne Lundberg fick tv-priset Kristallen för sin serie "Himlen kan vänta", där hon följer fem unga människor som mitt i livet drabbas av en dödlig sjukdom.

En av dem som medverkade, Helena, gick bort under inspelningen av den första serien. Nu ett år senare håller Anne Lundberg på att spela in en uppföljning där hon berättar hur det har gått för de övriga deltagarna. Uppföljningsprogrammet sänds i jul.

– Man blir djupt berörd eftersom man lär känna dem när man följer dem genom hopp och förtvivlan, det är jättejobbigt, berättar Anne Lundberg.

Men hon tycker samtidgit att serien har blivit en stor tillgång för henne själv.

– Det har förändrat min syn på livet, att det är förgängligt och kan gå väldigt fort, säger hon.

Janne Wieslander
jan.wieslander@sr.se

Priset delas ut vid gala

Utmärkelsen Årets Skåning delas ut under en direktsänd gala på medborgarhuset i Eslöv, onsdagen den 25 november. Medverkar då gör bland andra artisterna Nisse Hellberg och Pernilla Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista