Chatta om framtidens städer

Flera orter i Skåne växer så det knakar. Bostadspriserna skjuter i höjden och i t ex Lund är bostadsbristen stor.

Läs frågor och svar från när Lunds stadsbyggnadsdirektör, Inga Hallén, chattade med lyssnarna, om integration, förtätning och bevarande av åkermark.

moderator:Nu öppnar vi chatten om framtidens bostadsmarknad med Inga Hallén. Chatten är öppen mellan klockan 8.00 och 8.30. Välkomna!
Christian:När tror ni att ni byggt bort problemen i Lund?
Inga Hallen:Det är svårt att svara på men flera år kommer det att ta. Vi tar frågan på största allvar och tror att nyckeln till framgång ligger i samverkan , inte minst med byggherrarna.
Karin i Malmö:Hur tycker du man ska bygga - på höjden eller förtätat alla vindar eller vad? för på nåt sätt måste det ju byggas fler billiga, fräscha, små hyreslägenheter?
Inga Hallen:Jag tror att det är viktigt att bygga tätt, bl a för som du säger att skapa läiga trevliga miljöer. Höga hus kan också vara motiverade i lägen där man vill framhålla/lyfta en plats. Det är viktigt att utnyttja marken effektivt vilket inte alltid är lika med högt utan lika gärna kan vara tätt. Vi måste skapa miljöer som man kan trivas i, hållabara miljöer också på lång sikt
Bo Ende:Vem ser ni framför er när ni planerar att bygga nya bostäder?
Inga Hallen:Vi vet vem som flyttar in och har ganska god koll på i vilka befolkningsgrupper bristerna är störst. Eftersom en hel del av det som skall byggas kommer att vara förtätning i befintliga mijöer måste dialogen bl a föras med de som redan bor och verkar på platsen. När man bygger nytt startar det flyttkedjor som också är en lösning.
Bo Ende:Hur funderar ni kring integration i boendet? Alltså hur undviker man att skapa ett västra hamnen till, ett område där bara de rikaste har råd att hyra lägenhet.
Inga Hallen:I Lund där jag jobbar är man duktiga på att integrera. Idag är alla eniga om vikten av att blanda bostadsformer och upplåtelseformer. Det är också viktigt att blanda bostäder med arbetsplatser och service så att vi får levande miljöer dygnet runt
Sven Erik i Lun:Är det inte viktigt att spara värdefull åkermark i ett landskap som Skåne och inte fylla allt med betong?
Inga Hallen:Det är oerhört viktigt och därför också en svår fråga just kring Lund och Malmö där jorden har så högt värde. I Lund jobbar vi för att i första hand förtäta i redan bebyggda miljöer i tätorterne och vi satsar framför allt på kollektivtrafik starka lägen. När vi växer som vi gör blir vi också yvugna att använda ny mark för exploatering men det är då extra viktigt att utnyttja den bra.
moderator:Nu stänger vi chatten! Tack för frågor och svar!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista