1 av 2
Övning ger färdighet. FOTO: Karin Olsson-Bendix
2 av 2
Mun-mot-mun-metoden.

EBBA: På livräddningskurs

Lustigt nog är det jag lärde mig för några år sedan inte aktuellt längre, för nu finns nya riktlinjer hur man ska gå tillväga om någon plötsligt slutar andas.

Igår haffade jag tillfället att lära mig hjärt- och lungräddning när det hölls kurs på jobbet.
Föreläsningen varade i två och en halv timme, med efterföljande smärta i händerna eftersom det krävs hårt arbete när man ska rädda liv. Vi tränade på dockan Mini-Anne, som har en väldigt bred flabb och liten näsa, därför var det svårt att blåsa i henne tillräckligt med luft.

Vi tränade framförallt hjärtkompressioner och inblåsningar i munnen på dockan som vi dessutom fick ta med oss hem. Generöst. Men vi övade även framstupa-sidoläge och olika tillvägagångssätt om någon olyckligtvis fått luftvägarna tilltäppta av exempelvis kött eller äpple.
Detta tränade vi på varandra. Sören på P1 har utfört heimlich manöver på prov och dunkat mig i ryggen under eftermiddagen. Webredaktör Karin lyckades jag till slut få i ett perfekt framstupa-sidoläge och pulsen hittade jag direkt på Guns hals.

Bästa stället att bli sjuk på är naturligtvis sjukhuset. Men efter den här dagen undrar jag om inte Sveriges Radio Malmö kommer på andra plats.

Ebba

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista