Torsdag 10 december

Inget vatten för Helsingborgarna 

En mycket svår vattenläcka har drabbat Helsingborg. Tidigt i morse sprang minst en huvudledning läck. Det betyder att vattentornet i Helsingborg snart är tomt och att varken industrier eller hushåll har tillgång till vatten.

Börje Karlsson är driftsledare på Örbyverket.

Stor vattenläcka kom olägligt

En av de stora matarledningarna i Helsingborg gick tidigt på torsdagsmorgonen sönder, under Rååan. Läckan gör att hela Helsingborg och Höganäs kan bli utan vatten under dagen. Att läckan kom just nu är maximal otur eftersom ytterligare en av de stora vattenledningarna i stan just nu också är ur bruk.

Bo Pettersson är sektionschef, vatten och avlopp, Entek i Helsingborg.

Sjukhuset behöver eget vatten

Samtidigt som Helsingborgs kommun håller på att försöka laga läckan ute på Råå i Helsingborg så ställer ju det här till det, inte bara för privatpersoner utan också för företag och andra viktiga samhällsfunktioner.

På lasarettet i Helsingborg klarar man sig inte länge utan vatten och nu ställer man allt sitt hopp till sjukhusets egna vattentäkt. Sven Oredsson är chefläkare där.

Mack brinner i centrala Lund

En bensinmack vid Trollebergsrondellen i Lund brinner just nu men enligt insatsledare på plats Håkan Månsson finns det ingen risk att branden sprider sig till bostadshusen i närheten.

Koppel, nobelfest och klimatdusch

Bordskicket på Nobelfesten bryr vi oss inte om, koppeltvång för hundar och kortare dusch med tanke på klimatet. Det var några av morgonpanelens tankegångar. Jacky Said, caféägare och Karin Karlsson, festivalgeneral har ordet.