Julmusik hissas och dissas i lunchrummet. FOTO: Ebba Granath/SR

EBBA: Snillen spekulerar om julmusik

"Värdelöst utan klockspel och bjällror. Trygghet och igenkänningsfaktor. Efter "O, Helga natt från 1800-talet borde någon satt stopp. Triad är eländigt."

Så lät resonemanget i lunchrummet på radion när jag drog igång en diskussion om julmusik med  Andreas, Erik-Mikael, Jens och Olle (musikproducent för P4 som gärna blundar när han funderar på tonkonster och klanger). Den maskerade uppgiften var egentligen att hjälpa mig med en lista över jullåtar som förtjänar gott rykte.

Olle avslöjade att det är Elvis julskiva som snurrar när han tassar omkring och julstökar hemma, medan Erik-Mikael fick något visst i blicken när han nämnde Hosianna.

Har du ingen känning på julen kanske dessa titlar, vilka poppade upp under lunchen, muntrar upp dig när du funderar över vad faster önskar sig i julklapp.

John Lennon och Yoko Ono - Happy Christmas (war is over)
Pogues - Fairytale of New York
Bing Crosby och David Bowie - Little drummer boy
Chuck Berry - Run Rudolph Run
Torsson - Rolf Ren
AD/DC - Mistress for Christmas
Ulf Lundell - Låt det snöa
Mikael Saxell - Egna och andras jullåtar
Bing Crosby - en a världens mest spelade. White Christmas
Mitt tips är Diana Kralls juliga melodier.

Sämsta jullåten då? Enligt musikproducenten är det "Sommaren är kort" med Tomas Ledin. Det ligger något i det han säger.

/EBBA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista