1 av 2
Snö! Foto: Ewert Nilsson
2 av 2
Jag och min snöväderskompis i en lugn varm teatersalong.

EBBA: Snöäventyr och jeansbegär

Skam den som ger sig. Fem i stängningsdags rusade vi in i butiken, blöta och frusna, men med gott hopp.

Drog upp rullgardinen och hoppade till vid åsynen av snötäcket som uppenbarade sig utanför fönstret. Anade vad programmet skulle röra sig om under morgonen. Vinterns första kollaps i trafiken naturligtvis.


Inställda tåg och skolskjutsar, bilar i diket och överbefolkade busshållplatser övergivna av just bussar som fastnat någon helt annanstans i snödrivorna under morgonens första rutt var resultatet efter decembers första snöfall. Hoppas du hann till jobbet i någorlunda tid och att du hade nytta av att lyssna på din lokala radiostation i morse när vi försökte informera dig om läget i arla morgonstund.

Minns ett snökaos 2006, någongång i februari, när jag och min kollega Matilda skulle åka bil från Sveriges Radio Kristianstad till Malmö i uselt snöväder. Jag och Matilda hade bara jobbat ihop i ett par dagar och kände inte varandra så väl. Än.

Tre timmar tog det oss att köra i snöstorm från öst till väst, och under den tiden hann vi snacka en hel del. Nästan framme med den gamla Volvon i Malmö kom vi på att det borde vara i det närmaste folktomt, med tanke på det fruktansvärda ovädret, i köpcentret Nova utanför Lund.

Båda var i stort behov av nya jeans (är man inte alltid det), och nöjda med idén svängde vi genast av från motorvägen och puttrade iväg mot shopping.
Planen höll i cirka fem minuter, sedan satt bilen som fastgjuten i en snödriva. Hur vi än gasade rörde sig inte volvon en centimeter och slutligen var det bara att plumsa ut i snön och försöka stoppa någon som kunde putta på och hjälpa oss därifrån.

En hjälte uppenbarade sig i kylan och efter några minuter var bilen återigen på väg. Nej, vi vände inte hem, utan fortsatte mot jeansaffären...
Naturligtvis borde vi styrt kosan till Malmö direkt och inte fullföljt planen att komma hem med nyhandlade brallor, eller ja, vi kanske inte borde gett oss ut på E-22:an överhvudtaget med tanke på det röriga vädret.

Det händer att vi skrattar åt detta minne och undrar vad sjutton vi tänkte på när snön yrde som den bara gör i Skåne. Men jeansen håller än, och det gör vänskapen också.   Ebba

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista