Chatt med Redhawks klubbdirektör

Fredag 8 januari chattade Malmö Redhawks klubbdirektör, Magnus Sallbring. Han svarade bland annat på frågor om sin vision om hur Malmö ska spela, varför han lämnade sitt toppjobb inom it-branschen för hockeyn och hur Malmö ska blir Europas finaste hockeyklubb.

moderator:Hej och välkomna till chatten med Malmös klubbdirektör Magnus Sallbring. Vi håller på i 45 minuter till klockan 08.45.
christer franze:har du någon idé/vision om hur hockey skall spelas? kan man var chef över något man inte har någon erfarenhet av?
Magnus Sallbring:Hockey ska spelas med fart och energi. Vi har ett bra lag nu som består dels av våra Babyhawks och dels av rutin och erfarenhet. Jag är säker på att de har det som krävs. Ge dem tid och stöd så kommer de att göra jobbet. Om inte år så inom kort.
EwNi:Hej,kan du förklara vad som är idrott i ishocky,slagsmål på rinken,slagsmål o skadegörelse bland publiken,förstörda tåg o bussar till o från arrangemangen,nä det kallar jag inte för idrott!!
Magnus Sallbring:Det gör inte jag heller. Det är vidrigt. Hockeyn ska vara en familjefest!
Roger:Du är ju inte malmöbo från början. Varför engagerar du dig inte för någon klubb i dina hemtrakter?
Magnus Sallbring:Du menar Åkarp? :) Jag har bott där sen jag var 5 år.
Katharina:Angående ljus på hyllie vattentorn. Ring Gatukontorets kundservice 040-344500 och fråga vem som är ansvarig för belysningen. De vet det mesta där. Heja rödhökarna!!!
Magnus Sallbring:Tack för tipset - vi kollar.
miss K:Vad fick dig att lämna ett toppjobb i it-branschen för det här?
Magnus Sallbring:Jag kände att jag bara måste hjälpa till med det jag kan. Jag brinner för Malmö Redhawks och har gjort det i många år. Karriär är inte så viktigt för mig, utan att verka där jag kan göra nytta. Förhoppningsvis kommer vi tillsammans att bära fram Malmö Redhawks till att bli det finaste som finns inom Hockeysverige. Förutsättningarna finns - det är bara upp till oss!
Magnus Andrén:Hej! Hur många anställda är ni i Malmö Redhawks? Hur kommer du skilja (eller inte) mellan de som jobabr ideell i klubben och de som är anställda?
Magnus Sallbring:En idrottsklubb är helt beroende av alla som vill stötta med ideellt arbete. Vi har massor med lojala skåningar som varje vecka ser till att vi kan ha hemmamatch. Mitt mål är att vi samlar hela familjen som finns runt Malmö Redhawks, oavsett om det är frivilligarbetare, föreningsfolket, anställda, sponsorer m m. Vi har alla olika roller men vi har det gemensamt att vi älskar Malmö Redhawks.
Nisse:Hej Magnus! Spekulera i att vi har möjlighet att komma till kvalserien. Publikt torde detta innebära minst 5 matcher x 10000 personer x 200 kr = 10 miljoner. Vi kommer med störst säkerhet att gå till play off. Detta skulle medföra minst två hemmamatcher och 2 milj i intäkter Skulle man inte nu vid "januarifönstret kunna inhandla 2 st snipers för 3 månaders tjänstgöring för dessa pengar. Problemet för tillfället är ju som känt målskyttet och power play. Ett exempel på en som gör mycket poäng framför allt i pp är Olofströms Mark Hurbutise. Vi hade på detta sättet ökat lagets slagkraftighet betydligt. Går det några sådan tankar i styrelsen.
Magnus Sallbring:Du har rätt - publikintäkterna är något vi är beroende av. Detta tillsammans med sponsorintäkter är våra viktigaste intäkter. En kvalserie skulle vara väldigt välkommet rent ekonomiskt, men OM vi kommer dit så är det också viktigt att ge truppen arbetsro. Det tar flera år att bygga upp ett starkt och harmoniskt lag. Malmö sa i våras - satsa på Babyhawks och det har vi gjort. Nu gäller det att vi alla har tålamod och ger dem det stöd de behöver för att vinna varenda match.
Nyzan:Haj ! Om Vi går upp i eliten i år är det inte stor risk att det är för tidigt ekonomiskt sett?
Magnus Sallbring:Vi kämpar såklart för att vinna varje match, men du kan ha en poäng i att vi behöver skapa en stark organisation runt laget. OM vi skulle gå så långt så löser vi det också, men jag ser mitt arbete och min uppgift som långsiktig. Alla är välkomna att vara med.
Ewa L:Dom senaste tio åren har väl Malmö haft nästan lika många klubbdirektörer. Hur länge tror du att du sitter kvar?
Magnus Sallbring:Om vi ska bli något att räkna med på hockeyns högsta nivå i Sverige, så måste vi arbeta långsiktigt. Jag har haft många företrädare som aldrig fått chansen att genomföra sina idéer och det tycker jag är synd. Vi som jobbar med hockeyn måste tänka rätt - vi är till för Malmö Redhawks och inte tvärtom. Så länge jag har något att tillföra så är jag kvar. När jag inte har det, så stiger jag åt sidan. Om 10 år :)
Sven:Vad är det första du kommer göra i klubben som direktör?
Magnus Sallbring:Matcherna ska vara en familjefest! Det första jag gjorde var att börja med juniorhockey i arenan innan våra A-lagsmatcher. Vi ska bjuda in alla skånska klubbar efterhand. Sen vill jag återinföra vår maskot - om jag får som jag vill så kan jag lova att det blir häftigt. Ungdomspriser á 55 kr på hockeyn är också viktigt för att göra det möjligt för familjer att komma till oss så ofta som möjligt. När det gäller sporten så är det min uppgift att ge dem arbetsro och stöd. Vi har en mycket kompetent sportchef i Peo Larsson och han har ett kanonteam runt laget, lett av Kalis och Robban.
lunkan:Vilka erfarenheter tar du med dig från ditt tidigare jobb inom it-branschen till ditt jobb som hockeydirektör?
Magnus Sallbring:Att det är människor som gör skillnad. Det är min uppgift att se till att vi har människor runt laget som brinner, är kompetenta och som "orkar" jobba långsiktigt för att vi ska bli Sveriges bästa ishockeylag. Kanske inte i år, eller inom 5 år men vi har definitivt möjlighet om vi bara jobbar rätt.
Karl:Hur ska en glad och käck marknadsförare kunna föra Rödhökarna till elitserien när inte ett bra lag kunde det?
Magnus Sallbring:Tack för den :) Det är precis som du skriver - för att lyckas måste såväl det sportsliga som allt runtomkring fungera för att vi ska lyckas. Snabba paniklösningar har aldrig gynnat idrotten. Jag tycker vi ser många exempel på lag som i panik försöker skapa en effekt, men det blir alltid dyrt med baksmällans som följer. Vi måste arbeta lugnt och metodiskt och det kommer att skapa förutsättningar och den kultur som krävs för att vi om och om igen ska kunna hävda oss.
Åsa C:Hej Magnus! Inte en fråga, men ett par tips. När ni har jippon i hallen i samband med hockeyn; instruera icke van publik om hur det går till. Till exempel att man väntar resa sig tills det är blåst, att man är på plats då resp period drar igång för att inte störa den del av publiken som faktiskt är där för hockeyn. Jag såg Malmö-Leksand i november och som vanligt på Leksandsmatcherna var det mycket folk som inte brukar gå på hockey och därmed mycket störande moment när folk ska ut och röra på sig mitt under matchen. Det är förstås jätteroligt att fler får upp ögonen för hockeyn och skojigt med publiktryck. MEN dessa behöver utbildning i vett och etikett på läktaren! Publikvärdarna gör så gott de kan med publik som kommer in sent, men det hjälper inte fullt ut och de kan inte göra nåt åt folk som är på väg ut. Hockey skall vara underhållning (som man betalt biljettpengar för att se hela föreställningen av), det skulle aldrig förekomma på teater eller bio att delar av publiken plötsligt reste sig mitt under pågående akt för att gå ut, utom i nödfall. Jag har besökt en del matcher och en del hallar (alltid Leksand så nästan alltid fullsatt) och ingenstans är det här problemet så stort som i Malmö. Vidare (på samma match) förekom det drickande av medhavd öl på läktaren. Inte OK! Och så till sist; hallen är jättefin och mycket komfortabel, man behöver inte ytterkläder som i många gamla iskalla hallar :-) Ytterkläderna behövs dock definitivt när man går den ganska långa sträckan från parkeringen i den skånska blåsten. När man kommer in behöver man således någonstans att göra av tjocka jackor och rockar. Varför inte ha garderoberna öppna? Vänliga hockeyhälsningar Åsa Carlsson
Magnus Sallbring:Tack Åsa. Det var många tips på en gång. Du har rätt i att det finns många orter där man är uppvuxen med hockeyn och där alla från barnsben vet hur matcherna fungerar. Vi vill alla ha en full arena och att vi ska vara hela Skånes hockeylag. Då ska vi ta emot alla som vill komma med öppna armar och tillsammans skapa den hockeykultur vi vill ha. Låt oss hjälpas åt helt enkelt.
Magnus Andrén:Att bygga långsiktigt är viktigt men det kortsiktiga tenderar att ta överhand i en idrottsförening. Finns det utrymme och tid att bygga Malmö Redhawks från de egna leden? Du nämnde i intervjun tidigare att man skall ha hjärta för klubben vilket jag håller med om. Tror personligen det är jätteviktigt och något för dig att börja jobba med!
Magnus Sallbring:Klubbmärket är heligt. Vi ska alla tjäna det på vårt sätt med det vi kan tillföra. Jag tycker att det är lite synd när vi ser våra skåningar briljera i andra klubbar i landet när vi skulle kunna få se dem utvecklas hos oss. Skånska spelare ska spela i skåne och då måste vi ha tålamod att låta dem spela. Även om det innebär att man gör misstag ibland. Sen kommer det alltid att vara en mix, men du har helt rätt när du använder begreppet "tid". Jag kallar det tålamod, men vi är helt överens.
moderator:Det är ett par minuter kvar av chatten med Magnus Sallbring, passa på att ställa dina frågor nu!
Kerstin:Det här ned att göra Malmö till Europas finaste hockeyklubb, vad menar du med det? Vad är det som behöver förändras i Malm‘ö?
Magnus Sallbring:När jag talat om att vi ska bli Europas finaste hockeyklubb så är det visionen - det vi hela tiden ska stäva efter. Det kommer ta tid, men genom att det som ledstjärna kan vi i varje beslut fråga oss: "kommer detta att ta oss i den riktningen eller inte". Alla stenar jag vänder på sen jag kom till klubben är så full av potential, så det handlar nu först om att sortera frågorna och sen att prioritera. Men för att ge några exempel så kan jag nämna matchfesterna, utbudet i shoppen av supporterprylar, hur vi tar hand om våra frivilliga och våra sponsorer. Grunden för allt detta är kulturen - hur vi vill vara mot varandra och hur vi ska ta hand om varandra.
Mikael:Har gått på många av matcherna i Arenen i höst/vinter. Vad som slår mig är att det alltid har varit svårt att köpa förfriskningar. Läsk, Öl eller godis. Nu senast var väldigt många kiosker stängda. Inte konstigt man inte hinner komma tillbaka i tid när matchen börjar igen...
Magnus Sallbring:Arenan är fortfarande ny för oss alla och jag förstår att de som sköter det praktiska kan ha svårt att träffa rätt i planeringen. Inför den senaste matchen såg det länge ut som att vi inte skulle bli så många på läktarna och sen hade vi många som köpte biljett samma dag, och då blev personalplaneringen fel. Det är inte bra, men jag förstår dem. Vi kanske skulle ordna så att man kunde köpa från sin plats på läktaren? Vet inte om det är genomförbart, men då skulle en del av köerna försvinna.
Maya:Förväntade mig inget svar, så ett telefonsamtal ang. klubbens ungdomsverksamhet eller en skrivelse kommer säkert att landa på ditt skrivbord.
Magnus Sallbring:Huh - det är inte lätt att hinna med att svara på alla frågor, men jag jobbar på så gott jag kan :) Ungdkomsverksamheten är oerhört viktig och det är klart att alla ni som finns med kring detta får vara med och skapa vår kultur. Det är viktigt att ni gör era röster hörda så att vi kan enas kring hur vi ska bedriva verksamheten för att alla ska må bra oavsett om det är barnen, föräldrarna eller de tränare som viker en stor del av sin fritid för våra barn. Vi hjälps åt!
moderator:Tack för alla frågor och svar. Chatten med Magnus Sallbring är nu slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".