1 av 3
Kent Olofsson, Albin Olofsson, Ebba Granath och Stefan Olofsson FOTO: Emma Olofsson
2 av 3
FOTO: Emma Olofsson
3 av 3
Emma Olofsson gillar hästar. På bilden ser du henne med en av sina favoriter.

EBBA: Kyla är värmande

Morgonen bjöd på ännu fler minusgrader. Vi ringde upp Storumans kommuns inflyttade skåningar, Evy och Peter, som väljer kyla kombinerat med snö hellre än föreningen kyla och blåst. Jag instämmer med de våra i Storuman. Det är skillnad på kyla och kyla. Under julhelgen hälsade jag på min sambos släkt i Västerås. Termometern mätte -21 grader och jag bodde i mina raggsockar och ylletröjor dessa dagar.

Men det var ingen kyla man hade anledning att klaga på, istället bjöd Västmanland på strålande vackert väder med gnistrande snö och sol. Så minns jag också mina år i Värmland när vintern slog till, ingen protesterade utan införskaffade istället varmare kläder och gick till jobbet i långkalsonger istället för kjol.

I Västerås passade vi på att åka skridskor, för i familjen Olofsson är ishallen som ett andra hem. Min sambo Olis (alla kallar honom detta smeknamn men han heter Stefan ) kan skryta med TV-pucken och hans brorsa Kent har varit hockeyproffs i Frankrike (Sveriges första!). Imponerad över dessa meriter följde jag med till hallen för att spana in om detta kunde stämma.

Väl där staplade jag ut på isen som bambi för att bevittna de andras fantastiska skridskoåkning på längden och tvären. Roligast var att se Albin, Kents sjuårige son, han lär bli proffs han också. (Det var här du läste först om Albin Olofsson, glöm aldrig det.) Efter en stund fick även jag upp farten och med klubba och puck var det ännu härligare. Kallt, livligt och varmt, det var verkligen roligt!På vägen hem kom vi dessvärre på att vi glömt bort att ta gruppfoto framför hockeymålet. Detta grämde oss så till den milda grad att vi sent på kvällen, efter middagen, bestämde oss för att ta ett foto i alla fall. Hemma nere i källaren.

Vi plockade återigen på oss skridskor, hjälmar, tröjor och hämtade klubborna i garderoben. Räddningen i det hela var härliga Emma Olofsson. Kents dotter väntade nämligen tappert med kameran under tiden som vi fick på oss munderingen och ställde upp oss framför målet. Ja, naturlitvis har Olofssons ett hockeymål i gillestugan så att man kan öva skott om andan plötsligt faller på.

Emma verkade efter en stund nöjd med kameran och det är hennes bilder jag har fått lov att visa här på bloggen. Tack Emma. Nästa gång jag är i Västerås vill jag följa med Emma till stallet. I Emmas rum hänger massor av priser som vittnar om att hon inte bara är en bra fotograf utan även är en fantastisk ryttare.

Ni lyssnare har tipsat om andra sätt än skridskoåkning för att hålla värmen. Kramar, värmeljus och brasa. Inte illa det heller.

Vi hörs på måndag igen.
Trevlig helg!
Ebba

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".