1 av 5
Färdiga kroppkakor
2 av 5
River potatisen med matberedare (slutade med kollaps och jag fick riva för hand)
3 av 5
Fläsk och lök-röra
4 av 5
Potatisvätskan pressas ut ur handduk
5 av 5
Stora grytan med kroppkakor

ERIK: Håller mitt löfte

Igår tog jag tag i mitt nyårslöfte att lära mig mormors recept på kroppkakor. Jag tog hjälp av mor min, som jag trodde hade ett nerskrivet recept. Men det var ett recept skjutet från höften, men jag måste säga att vi sköt mitt i prick.

En kort sammanfattning: Riv en massa potatisar (det blev för hand i slutet, då matberedaren i pallade pressen), pressa ut det mesta av vätskan från potatisen genom en kökshandduk. Blanda i lite mjöl i den pressade potatisen, ställ åt sidan.

Hacka fläsket och löken i små bitar, och häll i lite kryddpeppar, rör om i bunke. 

Ta en stor klick pressad potatis i handen och jämna ut den som en plätta. Lägg lite fläsk och lök på plätten och tryck till så att du formar en boll, så att fläsket och löken inte syns.

Ta en stor gryta och koka upp rikligt mycket saltat vatten. Lägg kroppkakorna i vattnet och låt de sjuda i en timme.

Plocka upp kroppkakorna och servera med rårörda lingon och kaffegrädde. Om man vill kan man lägga lite smör i kroppkakan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".