EBBA: Trafikvett och ovettiga trafikanter

Bakom bilen fanns en grå cementsugga, och i denna stund även en radiobil halvt på väg över den. Chefen kom springande genom korridoren in i studion och själv var jag alldeles uppjagad bakom mikrofonen, fortfarande i livesändning....

När jag sände lokalradio i Helsingborg minns jag en morgon då vi programledare hade det aningen körigt. Min kollega Tommy var ute med sändningsbussen och rapporterade live från ett evenemang.
Eftersom han hördes knastrigt bad jag honom backa bussen två meter då antennen satt på taket av bussen.
Tiden var lite knapp så Tommy backade aningen stressad i direktsändning.
KRASCH, PANG OCH BRAK hördes ut över hela Skåne. Jag blev helt tyst, min kollega i bilen också, tills någon av oss fick fram ett.....hoppsan...ojdå...jaha, då hände visst något här ja...

Bakom bilen fanns en grå cementsugga, och i denna stund även en radiobil halvt på väg över den. Chefen kom springande genom korridoren in i studion och själv var jag alldeles uppjagad bakom mikrofonen, fortfarande i livesändning....

Men min oskadda och coola reporter lyckades ändå göra en strålande rapport från evenemanget efter sugg-incidenten.
Undrar om det fanns en försäkring som hette Drulle-reporter, för vi och chefen pratade aldrig mer om det som hände...

Erik ska in i kaklet med teoriprovet. En vecka har han på sig att klara testet igen, tio år efter han tog körkort på riktigt. Nya regler har kommit till och vissa har spolats, vilket gör det aningen krångligt för Erik.
I morse bjöd vi in trafikpolisen Pelle Eriksson och körskolläraren Patrik Wall till studion för att svara på lyssnarfrågor om rondellkörning, cyklisters väjningsplikt och en massa andra frågetecken som har med vardagskörning att göra.

En del irriation yppades också från skånska lyssnare som undrade hur det står till i huvudet på vissa bilister. Det undrar även jag ibland. När en mötande bil ligger på min väghalva, i vilken föraren bestämt sig för att köra om en annan bil, och det hela bygger på att jag bromsar och kör in till kanten för att manövern ska lyckas, gör mig förbannad.


Vad är så viktigt att komma fort fram till så att det är okej att riskera andra människors och sitt eget liv? Obegripligt. Tappar både hakan och andan. Är det bara tur och flax att olycksstatistiken inte är högre när trafikvett uppenbarligen saknas?

Igår på vägen hem hittade jag den här söta utsmyckningen på ett trafiklyse. Perfekt att vila ögonen på när man cyklar hem efter en lång dag med på jobbet.

Hörs imorgon!
Ebba

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista