Morgon i P4 torsdag 28 oktober

Slut med världsradio från Hörby

På torsdag sänder Tobias direkt från Hörby, där kortvågssändarna sjunger på sista versen. Under natten till söndag sänds de sista Ekosändingarna ut över världen. För första gången på över 70 år kommer man inte via en vanlig kortvågsradio kunna höra svensk radio ute i världen.

"Vi måste finnas där publiken finns och i dag finns den på webben. Det är varken ekonomiskt försvarbart eller publicistiskt motiverat att sända på kort- och mellanvåg", säger  Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl i ett pressmeddelande.

Inte alla sörjer nedsläckningen

När kortvågssändningarna släcks på söndag är det inte alla som sörjer, många grannar till radiostationen har genom åren fått uppleva störningar och problem med sina elektriska apparater.

Kortvågen – en livlina i krig

Tobias Wallin och Göran Löwing som arbetat på Sveriges Radios internationella redaktion, Radio Sweden. Foto: SR

Göran Löwing som jobbar på Sveriges Radios internationella redaktion, Radio Sweden, berättar om fall där kortvågsradion kanske till och med räddat liv.

Se bilder på kortvågssändaren i Hörby

#text=4135268# från Hörby Radiostation. Från Hörby har svenskar jorden runt kunnat höra program från Sveriges Radio. Istället får de nu lyssna till sändningarna via internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista