Vinterkängor som trampat snö på väg till jobb. Foto: Tobias Walin/SR

EBBA: På fötterna

Frysa om fötterna är en plåga, och anar man risken att så kommer hända är det motbjudande att bege sig ut i snön. I morse slängde jag ut frågan i radion om det finns bra tips som gör att man inte fryser om nedersta delen av benet. Återigen är Morgon i P4́s lyssnare bästa rådgivarna. Här har du några av knepen som används när Skåne snöar igen.


Mail från Margreta i Hörby
Förr frös jag alltid om fötterna. Nu är jag så gammal att jag bryr mig inteom folk tittar mig. JAG VILL INTE FRYSA MER OM MINA FÖTTER. Jag har köpt knästrumpor, tjocka, engelska, ridstrumpor, de varmaste jag varit med om. Sen har jag kängor med en tjock sula, tovad av alpackaull, som är 30% varmare än fårull, dessa gör jag själv. Jag går ute dagligen ca 3-4 timmar och sköter djuren. I fjor var det dagar då det var ca 20 grader kallt. Och jag frös inte om mina fötter!!!!!!


Mail fån Irena
Född på 40-talet i Polen. Min mor använde alltid tidningar i våra skor, runt midjan hade man kaninskinn. Vintrarna var mycket kalla och långa. Det var fattigt, det fans då inte kläder som skyddade mot vind och fukt. Hennes knep har fungerat. 


Mail från Helen
Det här med frusna fötter är ett problem och ska man bara gå från a-b så är det känger och yllestrumpor men.....jag som jagar och står på pass i 3 timmar i skogen, det är inte lätt då ska jag säga! Jag har gjort så att jag har köpt tre nummer förstora läderkänger och har värmesula i och riktigt långa strumpor av ull. MEN det hjälper inte ibland. Det är viktigt att få plats att kunna röra på tårna!


Mail från Karin i Nyhamnsläge
Ett bra knep är att man har kängor eller stövlar i en storlek för stora, fötterna får då bättre plats och då fryser man mindre. Jag har nästan
alltid även tunna strumpor eller strumpbyxor underst, det värmer mycket.
Jag har fått berättas för mig att militärer som ska vara ute i kylan länge har tunna strumbyxor underst.


Mail från Lars i Höllviken
Förbered med att ställa stövlar/skorna nära ett element kvällen innan, senså lägg en bit aluminium folie i sulan så att värmen ifrån foten strålartillbaka (klä in xtrasulan med aluminium folie.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".