SANDRA: Därför är vänsterhänta högvilt i handbollen

Ebba läste i tidningen att vänsterhänta är högvilt i handbollen. Ingen chock direkt att tidningarna har den rubriken. Först meddelade ju Kim Andersson att han inte kan spela mer eftersom att han brutit tummen. Sedan visade det sig att Oscar Carlén gjort illa sitt knä och helt plötsligt riskerar Sverige att stå utan en vänsterhänting i semifinalen i morgon. Men varför behövs det en vänsterhänt på en handbollsplan undrade Ebba och Madeleine i morse och genom ovan bild försökte jag i en låt förklara det hela.

Målgården på en handbollsplan är ju som en halvmåne där målet är i centrum av månen. Precis som nians matematik handlar handboll mycket om vinklar (ni kommer väl i håg hur man höll på med vinkelhake och passare). Det innebär att niometersspelarna, alltså de anfallare som inte är precis i mitten av planen men inte heller längst ut på kanterna eller nere och fajtas på linjen, får bäst vinkel för skott mot mål om de har skotthanden in i banan.

Aja, hoppas att ni fattar. Annars kan ni väl bara skratta en stund åt min undervisningsbild.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".