Trevlig helg önskar morgongänget i P4 Malmöhus.

EBBA: Fredag!

Snabb tillbakablick och vi bockar av en storm, ett SM-kval i snöbollskrig, en eventuell mästerkock, en visuell taxitur med Muhanad bland annat.
För att inte tala om fenomenet Bambuser. Idag kan alla sända live-tv, under förutsättning att man har en supermodern mobiltelefon, och därmed visa resten av hela världen via internet vad som händer på vår planet just nu. Ett företag i Malmö erbjuder den här tjänsten sedan 2007. En av grundarna, Måns Adler, besökte studion i veckan och resonerade kring hur deras verktyg blivit en kugge i kampen om demokrati i Egypten.
Telefonanvändare sänder ut filmer från demonstrationer och våldsamheter i Kairo, samtidigt som presidenten inget hellre önskar än att stänga ner hela internet.
Parallellt som detta sker sitter Yvonne i Umeå framför sin dator och hejar på sitt barnbarn Tilda som spelar fotbollsmatch i Lund, där Yvonnes dotter låter sin mobilkamera svepa över planen och zooma in Tildas tre mål. Två lyckade exempel på tv-sändningar, eller hur?

En person jag känner satt en eftermiddag och provsände hemma i sitt kök, för att lista ut om han fick det tekniska att gå i lås, när det plötsligt började trycka på och han försvann iväg på toaletten. Eller, nej, det var ju just det han inte gjorde. Han varken försvann eller fick ordning på den där sabla tekniken. Mindre lyckat. Hela världen serverades plötsligt tillfället att bevittna en mer eller mindre sensationell direktsändning. Skit-tv på bästa sändningstid. Inget ovanligt i och för sig.

Som sagt, livesända kan alla göra numera. Men glöm inte köpa toapapper.

Trevlig helg!
/Ebba

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".