Karins boktips:

Döden & Co av Lukas Moodysson

De flesta känner Lukas Moodysson som filmregissör - han har gjort filmer som Lilja 4-ever, Mammut och Fucking Åmål. Men innan han började med film var han mer känd som poet. Nu återvänder han alltså som författare med romanen Döden & c/o.

Huvudpersonen heter Lucas med c och är i samma ålder som riktiga Lukas Moodysson. Lucas fantiserar om hur det hade varit om han hetat Lukas med k och haft familj och barn. Om de små, små omständigheterna som skulle kunna ha gjort att livet tagit en helt annan vändning.

Bokens Lucas lever ensam i Malmö, och förlorar plötsligt sin far. Hans föräldrar är skilda och när Lucas var 14 år slängde hans pappa ut honom. Relationen dem emellan har aldrig reparerats efter den händelsen. Efter pappans död måste Lucas städa ur hans lägenhet och ta hand om hans saker, men också ta hand om allt det där som aldrig löstes mellan dem. Samtidigt som han sörjer försöker han koncentrera sig på att skriva en roman, vilket är helt omöjligt, för han är besatt av att samla på saker, både fysiska prylar och intryck.

När man läser boken känner man sig snart instängd i Lucas huvud, det är oerhört tätt och intimt skrivet. Lucas registrerar slumpmässiga saker runt omkring sig och försöker förgäves att hitta ett mönster i allt, från Rihannas låt Umbrella till filippinska barnprostituerade, men allt leder bara tillbaka till honom själv.

Känner man igen nånting från Lukas Moodysson som filmregissör?

Ja, jag får ofta intrycket av Lukas Moodysson att han inte kan blunda för det som är sjukt i vår tid. Att han känner en väldigt stark drivkraft att berätta om sånt som trafficking i Lilja Forever eller globaliseringens hemska effekter som i Mammut. Författaren i den här boken måste också ta in allt det här hemska, han klarar inte av världens orättvisor, men han känner samtidigt att det är hans uppgift att lösa dem genom att skriva om det värsta som finns.

Det låter som en tung läsupplevelse?

Ja, det är en smärtsam, sann och svart bok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista