Karins boktips:

Underbarn av Roy Jacobsen

Underbarn är en barndomsskildring skriven av Roy Jacobsen och handlar om pojken Finn. Finn är en pojke på 9 år som bor tillsammans med sin mamma i ett höghusområde i Oslo på 60-talet.

En dag kommer mamman hem och berättar att Finn ska få en syster, det är hans halvsyster som pappan fått i sitt andra äktenskap ska flytta hem till dem. Systern är sex år och väldigt speciell. I början pratar hon inte så mycket och Finn och mamman försöker med alla medel försöka förstå sig på den nya människan som kommer in i deras lilla enhet. Finns våningssäng får en ny överdel och alla tre ska dela sovrum.

Roy Jacobsen lyckas ha både barnets perspektiv och sin egen vuxenröst. När man är barn finns det ju saker som de vuxna gör som man inte riktigt förstår. Och vi får inte heller alltid reda på vad det är som sker i vuxenvärlden, vilket skapar en spänning i berättelsen. Och så är relationen mellan Finn och hans mamma, hur de håller ihop mot resten av världen, oerhört fint skildrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista